Metro-portal.hr

objavljeno 30.09.2009. 10:06:08
strastveni ples

Tango na UNESCO-vom popisu kulturne baštine

Tango je rođen u siromašnim predgrađima argentinskih gradova a danas se pleše u cijelome svijetu

(Wikipedia)

Tango, ples argentinskog i urugvajskog podrijetla koji se dans pleše u cijelome svijetu, uvršten je u UNESCO-ov popis svjetske nematerijalne kulturne baštine na sjednici u Abu Dhabiju.

Pojam nematerijalne kulturne baštine kojoj upravo zbog neopipljivosti često prijeti uništenje ili odlazak u zaborav, obuhvaća običaje, znanje i vještine koji su dio kulturne baštine neke skupine ili zajednice. UNESCO je nedavno objavio da je dopunio popise svjetske kulturne baštine na kojima su se našle stotine prirodnih i kulturnih spomenika.

"Argentinska i urugvajska tradicija tanga koji je danas stekao ugled u cijelome svijetu, rođena je u siromašnim predgrađima Buenos Airesa i Montevidea, u porječju Rija de la Plata", ističe UNESCO na svojoj mrežnoj stranici.

"Tango koji se obično pleše u plesnim dvoranama Buenos Airesa i Montevidea, širi po cijelome svijetu svoj duh zajedništva, prilagođujući se promjenama u svijetu koje donosi vrijeme", dodaje ta UN-ova agencija za prosvjetu, znanost i kulturu. (hina/metro-portal)

30.09.2009. 10:06:08
http://metro-portal.hr/tango-na-unesco-vom-popisu-kulturne-bastine/23212/