Metro-portal.hr

objavljeno 25.11.2020. 08:31:00
PREDSTAVE

Tamo vani i ovdje unutra - gostuje u Rijeci

Silvia Marchig te Ana Kreitmeyer i Sonja Pregrad gostuju u Rijeci sa svojim predstavama koje će vas oduševiti

Tamo vani i ovdje unutra
Tamo vani i ovdje unutra (Arhiva)

Predstava Tamo vani i ovdje unutra  je o meni, o njoj, o rubu koji nas odjeljujući spaja, o našem susretu u kojem preispitujem namjere one druge, jednako kao što i ona preispituje moje namjere, to je predstava o nesigurnosti koju svako bavljenje drugim podrazumijeva, dakle o rubu koji nas okružuje, na pozornici, na ulici, na kolodvoru, o rubu koji nas štiti i otkriva istovremeno, o razlozima i načinima kojima ga pokušavamo prijeći, kao i o tome kako nas taj prelazak, kojemu je drugo ime dodir, mijenja, potiče, uznemirava i plaši, ova je predstava, baš kao mnoge druge predstava što niču u ovom vremenu straha i sama o strahu, o nepovjerenju, o zlokobnom predosjećaju u nama i oko nas, o zbunjujućem pitanju tko ga uopće proizvodi?

Koncept: Ana Kreitmeyer
Koreografija i izvedba: Sonja Pregrad i Ana Kreitmeyer
Dramaturgija: Ivana Sajko
Scenografija i svjetlo: Igor Pauška
Glazba: Alen Sinkauz

"Njihova predstava »Tamo vani i ovdje unutra« privukla je u Teatar &TD valjda najbrojniju i najraznorodniju kazališnu publiku u dugo vremena, ispunivši gledalište velike dvorane do posljednjeg mjesta te finalno opravdavši široki gledateljski interes. Predstava je ispraćena dugotrajnim i toplim aplauzom."  (Nataša Govedić, Novi list)

Predstava Sol autorice Silvije Marchig je materijalizacija 'svih Silvia' proizašlih iz mapiranja prošlih radova i vlastitog iskustva dugogodišnjeg djelovanja na plesnoj sceni. U toj igri, kojom se djelomično sugerira značenje, a djelomično je ostavljeno na kolektivno upisivanje - autorica poziva gledatelje da budu sukreatori u konstruiranju značenja.

Sol nastaje tijekom 2020. godine pod utjecajem neizvjesnosti i nesigurnosti uzrokovane pandemijom i tektonskim poremećajima: onih doslovnih, u zemljinoj kori, kao i onih društvenih koji se daju naslutiti u osjećaju preslagivanja vrijednosnih sustava u nama i svuda oko nas.

"Prepoznajem svoje sidro u autentičnosti doživljaja žive izvedbe i uranjam u nju, promatrajući pri tom kako djelujem na društvene i povijesne konotacije formata „ženskog sola", a što te konotacije čine meni, u izvedbi i izvan nje. Prepuštam publici upisivanje simbolike, značenja i referenci. Nekih sam svjesna, neke su izvan kontrole." (Silvija Marchig)

U predstavi se pojavljuju duhovi prijašnjih radova:  Karusel (Japelj, Marchig) Ovo (ni)je moja šuma (Govedić, Japelj, Marchig), Divljač (Trafik; Alvir, Banich, Čuljak, Liverić, Lupi, Marchig, Svetopetrić), Glečer (Horvat, Marchig, pavleheidler, Pregrad) i Najtužniji komad. Ikad. (Gutić Mižimakov, Lancia, Marchig, Sibila, Vodenica) i kostimi Andrijane Botice, Olivera Jularića i Iztoka Hrge.

Autorica i izvođačica: Silvia Marchig
Kostim i instalacija: Tea Kantoci
Glazba: Josip Maršić
Dizajn rasvjete: Saša Fistrić
Fotografija i grafički dizajn: Jason Mulhausen
U predstavi se koristi pjesma Metronome grupe Nomeansno.
Premijera: 8. listopada 2020.
Produkcija: Kik Melone, u partnerstvu s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu, u sklopu programa ANTISEZONA 20.

Iako je vrijeme karantene bilo ispunjenom kulturnim sadržajima on-line tipa, iskustvo ipak pokazuje da ništa ne može zamijeniti živu izvedbu i izravni proces uživanja u umjetnosti. Ova se godina pokazala puna neizvjesnosti te nas osvijestila da ne znamo što donosi sutra i da baš zato uživamo u danas.

Zato, posjetite programe udruge Domino, a ulaz je, kao i uvijek - slobodan u sklopu inicijative Umjetnost dostupna svima. Ulaznice se rezerviraju na e-mail adresu: prostorplus@gmail.com 

Više informacija o programu pronađite na mrežnim stranicama https://thisisadominoproject.org/.

25.11.2020. 08:31:00
http://metro-portal.hr/tamo-vani-i-ovdje-unutra-gostuje-u-rijeci/128843/