Metro-portal.hr

objavljeno 02.08.2019. 18:01:00
LIJEK

Tamna čokolada - lijek protiv depresije

Konzumacija čokolade, a posebice tamne čokolade, može biti povezana s manjim rizikom za razvoj simptoma depresije

Morate je jesti s guštom :)
Morate je jesti s guštom :) (Arhiva)

Tamna čokolada može ublažiti simptome depresije, pokazali su rezultati britanskog istraživanja.

U studiji koju su zajedno proveli Institut za epidemiologiju i zdravstvenu skrb pri Sveučilištu u Londonu te Sveučilište Calgary sudjelovalo je 13,626 odraslih osoba. Pokazalo se da su njih 25 posto koji su jeli čokoladu (neovisno o vrsti) imali manji rizik da iskuse simptome depresije od onih koji čokoladu nisu jeli. 

"Ova studija ukazuje na to da konzumacija čokolade, a posebice tamne čokolade, može biti povezana s manjim rizikom za razvoj simptoma depresije", izjavila je za Independent voditeljica studije dr. Sarah Jackson. Iduće istraživanje fokusirat će se na pronalaženje uzročno-posljedične veze između čokolade i ublažavanja depresije. 

Znanstvenici su uzeli u obzir visinu, težinu, bračni status, porijeklo, obrazovanje, dohodak, tjelesnu aktivnost, pušenje i kronične zdravstvene probleme ispitanika kako bi dobili što jasnije rezultate. Vjeruje se da čokolada dobro djeluje na raspoloženje zbog svojih sastojaka.

U čokoladi je pronađen psihoaktivni sastojak koji ima sličan utjecaj na mozak kao i kanabinoid iz marihuane, odnosno potiče osjećaj euforije.

Čokolada sadrži i feniletilamin koji potiče lučenje dopamina, a osim toga obiluje i jakim antioksidansima kao što je flavonoid koji ublažava upale u organizmu i time prevenira bolesti, kako fizičke tako i psihičke.   

No, sastojci u čokoladi ipak ne mogu djelovati sami.

Znanstvenici naglašavaju kako će čokolada imati pozitivan utjecaj na raspoloženje jedino ako je jedemo s užitkom, što znači da nisu sastojci jedini koji utječu na naš organizam, već veliku ulogu ima i naš stav.

02.08.2019. 18:01:00
http://metro-portal.hr/tamna-cokolada-lijek-protiv-depresije/119860/