Metro-portal.hr

objavljeno 10.02.2011. 18:20:00
RAJ ZA LOŠE MOMKE

Talijanski mafijaši se skrivali i u Sloveniji

Italija oko sebe ima niz država koje mafijaške organizacije smatraju teritorijima na kojima im ne prijeti veća opasnost - Albaniju, Grčku, Sloveniju, Hrvatsku i Crnu Goru

Slovenija je za talijanske gospodare organiziranog kriminala bila pravi raj i utočište
Slovenija je za talijanske gospodare organiziranog kriminala bila pravi raj i utočište (Shutterstock)

Slovenija, ali i druge sredozemne zemlje u kojima nije bilo razvijenog sustava borbe protiv organiziranog kriminala, među kojima je i Hrvatska, za talijansku mafiju bile su sigurno utočište i prostor pranja novca ulaganjem u turizam, ustvrdio je mafijaški pokajnik Maurizio Prestieri u razgovoru s piscem Robertom Savianom, koji je ovaj tjedan objavio talijanski list "La Repubblica", a prenosi Hina.

Italija oko sebe ima niz država koje mafijaške organizacije smatraju teritorijima na kojima im ne prijeti veća opasnost, Albaniju, Grčku, Sloveniju, Hrvatsku, Crnu Goru, "gdje je država vrlo slaba, gdje je ulaganje jednostavno i gdje ne postoji antimafijaška kultura", navodi se u članku koji je rimski list objavio u srijedu.

"Slovenija je za nas raj. Sve ono što bi htjeli da je svijet bilo je tamo. Bez pravila. Kockarnice, žene, prijatelji sa svih strana svijeta. I sve možeš kupiti i dobiti (...) U Sloveniji smo bili toliko sigurni da smo koristili svoja prava imena. Konačno nije bilo krivotvorenih dokumenata, ništa. Institucije su tamo kupile razne mafije, Rusi, Srbi, Kalabrezi, Sicilijanci, Casalesi, Turci. Svi", rekao je Prestieri u razgovoru s Robertom Savianom, autorom književnog hita "Gomorra" o napuljskoj mafiji.

Prestieri, svjedok-pokajnik u jednom procesu koji se u Italiji vodi protiv napuljske Camorre, u razgovoru je naveo i da su mafijaški bossovi ulagali milijune eura u turističku industriju Grčke koju su gotovo "kolonizirali".

Slovenski mediji su u četvrtak prenijeli tvrdnje Maurizia Prestierija i pitali predstavnike ministarstva unutarnjih poslova što misle o Prestierijevim tvrdnjama. Slovenska policija za sada nije komentirala zatvorsku priču "desne ruke" jednog od napuljskih mafijaških šefova koji je u Italiji, među ostalim, osumnjičen i za tridesetak mafijaških ubojstava, kako su naveli slovenski mediji.

Maurizio Prestieri godinama je bio desna ruka napuljskog mafijaškog bossa Paola Di Laura, prvi put je uhićen 1991. godine, 1996. je priveden u Tolminu na granici Slovenije i Italije, a u zatvoru drugi puta završava 1998. godine no ubrzo biva pušten. Tek nakon uhićenja 2003. i izricanja dugogodišnje kazne zatvora dvije godine kasnije odlučuje surađivati s talijanskim istražiteljima.

10.02.2011. 18:20:00
http://metro-portal.hr/talijanski-mafijasi-se-skrivali-i-u-sloveniji/55193/