Metro-portal.hr

objavljeno 11.11.2010. 11:48:34
SUVREMENI FILM

Talijanski filmovi u kinu Tuškanac

Peta smotra suvremenog talijanskog filma održava se u kinu Tuškanac od 12. do 16. studenoga

Tuškanac
Tuškanac (Igor Sambolec/Cropix)

Smotra novoga talijanskog filma, koja će putem osam filmova predstaviti talijansku kinematografiju na kraju desetljeća, održat će se od 12. do 16. studenoga u zagrebačkom kinu "Tuškanac", izvijestio je danas Hrvatski filmski savez.

Ovogodišnju, petu smotru otvara film "Osamnaest godina poslije" debitantsko ostvarenje Edoarda Lea, priča o putovanju kroz osjećaje ljubavi skrivene u srcu braće, roditelja, supruga, odnosno unutar bliske rodbine, ispričana kroz humor i ironiju.

Slijede filmovi "Snaga vode" Felicea Farine, triler o dječaku i njegovu odnosu s majkom, "Pasija" Carla Mazzacuratija, prikazan u konkurenciji posljednjeg filmskog festivala u Veneciji, te "Mračna ljubav" Antonia Capuana, predstavljen na Danima autora na posljednjem venecijanskom festivalu, koji govori o neobičnom sentimentalnom odnosu dvoje adolescenata.

Prikazat će se i filmovi "Vijesti o iskopinama" Emidia Greca, priča o četrdesetogodišnjaku ironična nadimka Profesor prikazana na način iznimno blizak Pirandellovu humoru, "Ja, oni i Lara" Carla Verdonea, o misionaru koji se nakon boravka u Africi odlučuje vratiti u Rim, glazbena komedija "Basilicata, od mora do mora" Rocca Papalea i debitantsko ostvarenje Piera Tomasellija "Velma", priča o tajanstvenoj djevojčici koju slučajno pronalazi ribar u friulanskoj laguni.

Ovogodišnji odabir talijanskih filmova daje nam uvid u umjetničku i stvaralačku situaciju na kraju desetljeća, a selekcija je neizbježna sinteza onoga zanimljivog i inovativnog što se prikazuje na platnima u Italiji ili barem na pojedinim festivalima, budući da su ekrani prepuni komercijalnih uradaka, ustvrdio je u najavi ciklusa Paolo Minuto, umjetnički ravnatelj smotre.

Izrazio je uvjerenje da će ta sinteza biti dobar pokazatelj različitih načina snimanja filmova, pripovijedanja priča, talijanskog raspoloženja i samog stanja u zemlji.

Ciklus je organiziran u suradnji Hrvatskoga filmskog saveza, Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu i Talijanske federacije filmskih klubova.(hina/metro-portal)

11.11.2010. 11:48:34
http://metro-portal.hr/talijanski-filmovi-u-kinu-tuskanac/51041/