Metro-portal.hr

objavljeno 03.05.2022. 15:01:00
LOOL

Talijanska jela koja - to nisu ;)

Ova jela zapravo su potekla iz Amerike, a samo se koriste sastojci koji se tradicionalno koriste u talijanskoj kuhinji

Ne dozvolite da vas vozaju...
Ne dozvolite da vas vozaju... (Arhiva)

Talijanska jela i talijanska hrana su sjajni, pogotovo ako iz znate napraviti sami kako treba... a ako ne znate, moglo bi biti problema.

Naime, većina jela koja zovemo "talijanskim" zapravo su potekla iz Amerike, a samo se koriste sastojci koji se tradicionalno koriste u talijanskoj kuhinji. Evo 11 "talijanskih" jela koja to uopće nisu.

Alfredo tjestenina - ovu tjesteninu ćete također pronaći samo u Americi. Spravlja se oh vrhnja za kuhanje i parmezana, ali Talijani gotovo nikad ne koriste vrhnje za kuhanje u receptima.

Kruh s češnjakom - da, ukusno je, ali nije talijansko. Najsličnije talijansko jelo tome je bruschetta, ali to su tanke šnite kruha s rajčicama.

Marinara umak - iako je uobičajen i ljudi ga masovno stavljaju na tjesteninu i pizzu, to nema veze ni s jednim talijanskim umakom. Marinara umak gotovo isključivo čine rajčice, pravi talijanski umaci imaju malo rajčice i puno drugih sastojaka poput maslinovog ulja i začina. Tako jelo bude laganije, a okus delikatniji.

Piletina s parmezanom - ili na engleskom chicken parmesan. To jelo u talijanskoj kuhinji ne postoji, izmislili su ga Amerikanci.

Pizza s kobasicom - to je samo još jedan američki izum. U Italiji nećete naći ništa slično ovome, njihova pizza ima manje sira i tanju koru, a od mesa većinom koriste tanko rezani pršut.

Pohani štapići mozzarelle - jedina veza ovih štapića i Italije je mozzarella, sir koji potječe s juga Italije. Inače, je ovo u potpunosti američka izmišljotina.

Špagete s mesnim okruglicama - također američki izum. U Italiji se mesne okruglice poslužuju zasebno, obično kao predjelo, dok talijani rijetko miješaju meso s tjesteninom.

Talijanska svadbena juha - doslovno se tako zove, a nema veze s Italijom. Većina talijanskih juha ima puno ugljikohidrata i natrija.

Talijanska peciva - zovemo ih talijanima, ali veze s Italijom nemaju. To je američki izum prepun salame, sira i debelo narezanog povrća.

Talijanski dressing za salatu - umak napravljen od ulja, octa, začina, začinskog bilja, šećera i ostalog nije zapravo talijanski. Talijani salate većinom jedu samo s maslinovim uljem.

Tjestenina sa škampima - fina putrasta tjestenina i svježi škampi, tko to ne voli? Ipak, to nije talijansko jelo. Vjeruje se da je poteklo iz talijanske kuhinje, ali su Talijani koristili maslinovo ulje i male rakove, a Amerikanci su to zamijenili maslacem i škampima...

03.05.2022. 15:01:00
http://metro-portal.hr/talijanska-jela-koja-to-nisu/137583/