Metro-portal.hr

objavljeno 19.02.2009. 21:17:47
ananas zakon

Talijani zabranili francuski maslac

Talijanski parlament popustio desničarima u izboru delicija za parlamentarce.

Luca Zaia (Lega Nord)
Luca Zaia (Lega Nord) (foto: CORBIS)

Talijanski je parlament pod pritiskom desne populističke stranke Lege Norda zabranio uporabu francuskog maslaca, a umjesto njega ubuduće će se parlamentarcima nuditi isključivo talijanski maslac.

"U restoranu u parlamentu treba nuditi samo talijanske proizvode", izjavio je talijanski ministar poljoprivrede Luca Zaia, koji već neko vrijeme vodi borbu za zaštitu talijanskih proizvoda u ugostiteljstvu.

Lega Nord je nedavno u regionalnom parlamentu Lombardije predložila zakon kojim bi se u središtima velikih gradova u toj pokrajini zabranilo otvaranje lokala s inozemnom kuhinjom.

Osim toga, trgovinama inozemnom robom trebalo bi strogo odrediti radno vrijeme i ne bi smjele dugim radnim vremenom nelojalno konkurirati domaćim trgovinama, navedeno je u zakonskom prijedlogu. Zaia je pozdravio inicijativu iz Lombardije.

"Držim kako nije dobro da se naši gradovi pune etničkim lokalima. Bolje je da naša mladež jede pršut nego ćevapčiće", rekao je ministar koji je Talijane za Božić pozvao da se u blagdanskoj gozbi odreknu uvoznog ananasa.

Istodobno je odbacio optužbe za protekcionizam.

"Ovo nije kampanja protiv ananasa. Ananas je simbol proizvoda koji prevali put od 2500 kilometara do naših stolova, a istodobno mi u Italiji imamo 4500 tipičnih proizvoda", pojasnio je Zaia. (hina/metro-portal)

19.02.2009. 21:17:47
http://metro-portal.hr/talijani-zabranili-francuski-maslac/15071/