Metro-portal.hr

objavljeno 30.08.2009. 22:19:15
berlusconi i gadafi

Talijani financiraju libijski autoput kao nadoknadu za kolonizaciju

Talijanski premijer Silvio Berlusconi i libijski čelnik Moamar Gadafi položili su danas kamen temeljac za autocestu uz libijsku obalu

(Srđan Vrančić/CROPIX)

Libija je dugo zahtijevala nadokandu za 30 godina talijanske kolonizacije (1911.-1942.), te je Rim pristao financirati taj autoput od istoka do zapada Libije, od granice s Tunisom do egipatskog prijelaza Salum.

Pokretanje tog projekta poklapa se s "danom libijsko-talijanskog prijateljstva". U nedjelju je u Tripoliju obilježena prva obljetnica sporazuma o prijateljstvu potpisanog između dviju zemalja 30. kolovoza 2008.

Sporazum se odnosi na talijanska financiranja u iznosu do 5 milijardi dolara tijekom 25 godina. Zauzvrat se Tripoli obvezuje da će ograničiti ilegalnu imigraciju sa svojih obala.

Od početka svibnja ove godine tisuću imigranata je Italija vratila u Libiju, nakon što su libijske vlasti pristale prihvatiti imigrante koji su krenuli s njihove obale.

Silvio Berlusconi je početkom poslijepodneva stigao u Tripoli. Navečer će sudjelovati s pukovnikom Gadafijem na iftaru, obroku nakon ramazanskog posta, nakon čega se vraća u Rim.

Berlusconi neće u utorak nazočiti proslavi 40. obljetnice Gadafijeva stupanja na vlast, navela je talijanska vlada.

Izvor: Hina

30.08.2009. 22:19:15
http://metro-portal.hr/talijani-financiraju-libijski-autoput-kao-nadoknadu-za-kolonizaciju/21062/