Metro-portal.hr

objavljeno 18.01.2010. 10:05:37
KABUL U PLAMENU

Talibanski militanti izveli dosad najgori napad na centar Kabula

U cijelom gradu odjekuje pucnjeva i glasne eksplozije, a eksplodirale su i dvije rakete

(Getty Images)
Više od dvadeset napadača, od kojih mnogi s pojasom eksploziva na sebi, u ponedjeljak su u koordiniranoj akciji napali različite ciljeve u središtu Kabula, među kojima predsjedničku palaču, više ministarstava i središnju banku.

U cijelom gradu odjekuje pucnjeva i glasne eksplozije u najgorem napadu na afganistansku prijestolnicu u proteklih godinu dana. Za napad su odgovornost preuzeli talibani.

"To je naše djelo. Ciljevi su palača, ministarstva pravosuđa, financija te Centralna banka", izjavio je Zabibulah Mudžahid, glasnogovornik zapovjedništva talibanskih militanata u telefonskom pozivu s nepoznatog mjesta, prenose svjetske agencije.

Afganistanski sigurnosni časnik Amir Mohamad potvrdio je za Reuters da se najmanje 10 napadača samoubojica nalazi u nekoliko institucija vlade, bankama i kupovnim centrima, ali nije imao podataka o žrtvama sukoba.

"Najmanje dvadeset naših samoubojica ušlo je u središnju zonu grada i sukobi su u tijeku", rekao je Mudžahid ustvrdivši da je jedan samoubojica aktivirao pojas s eksplozivom na ulazu u predsjedničku palaču.

Više od sat vremena nakon početka napada, novinari su mogli čuti eksplozije i pucnjavu iz automatskog oružja iz pravca četvrti gdje se nalazi predsjednička palača.

Niti ministarstvo unutarnjih poslova niti ministarstvo obrane nisu bili dostupni za komentar o preuzimanju odgovornosti talibana.

Vojska je blokirala dijelove središta grada gdje se vode najžešće borbe s napadačima.

Drugi izvor iz sigurnosti rekao je za agencije da u napadu sudjeluje čak 30-ak talibanskih napadača samoubojica i da se trenutno veća skupina napadača našla odsječena i opkoljena u robnoj kući u blizini ministarstva pravosuđa i predsjedničke palače, gdje se bore s pripadnicima afganistanskih snaga.

NATO je potvrdio da pomaže afganistanskim snagama u osiguravanju područja oko središnje banke, nakon izvješća o eksplozijama koje su tamo odjeknule.

Prema sigurnosnim izvorima, u Kabulu su eksplodirale i dvije rakete. (hina/metro-portal)

18.01.2010. 10:05:37
http://metro-portal.hr/talibanski-militanti-napali-centar-kabula/30883/