Metro-portal.hr

objavljeno 20.10.2010. 21:16:00
ČUDNI SINDROMI

Tako-Tsubo, Lost Penis i druge neobične bolesti

Žene pate kad im muškarci odu u mirovinu, a neki od njih jednostavno ne žele odrasti - radi se o sindromima Retired-Husband i Peter Pan

Alisa u zemlji čudesa
Alisa u zemlji čudesa (Wikipedia)

Bolesti smiješnih naziva nisu nimalo bezazlene. Ukoliko se ne prepoznaju na vrijeme mogu biti štetne poput klasičnih s kojima smo bolje upoznati. Za neke ste vjerojatno već čuli, dok će vas druge možda malo iznenaditi:

Tako-Tsubo
Sindrom slomljenog srca, Tako-Tsubo ili stresna kardiomiopatija u azijskim zemljama postoji već godinama, a zapadna medicina sindrom je prihvatila tek nedavno. Javlja se uslijed naglog naleta adrenalina, a očituje se u obliku snažne boli u prsima. EKG pritom pokazuje slične simptome kao u slučaju srčanog udara. Najčešći uzroci su stres, svađe i nesreće, najčešće pogođene su žene.

Lost Penis Syndrome
Penis je "izgubljen" u vagini ako je ona preširoka (npr. nakon poroda) pa se teško postiže orgazam te dolazi do gubitka erekcije. Terapija se provodi lijekovima, treninzima vaginalnih mišića, a moguća je i operacija.

Pica Syndrome
Pica sindrom, latinski naziv za svraku, označava poremećaj prehrane zbog kojeg pacijenti jedu nejestivo poput izmeta, kose, pepela, tekstila, zemlje, kamenčića, cementa, sapuna, cigareta, drveta, itd. Izvorno psihički poremećaj dovodi do brojnih fizičkih bolesti poput trovanja i probavnih problema. Psihoterapija je ključna za izlječenje.

Alien-Hand-Syndrome
Javlja se nakon moždanih udara, infekcija ili operacija na mozgu kada pacijenti više ne vladaju jednom rukom iako nije paralizirana. Čini se kao da pokretima ruke upravlja netko drugi (alien) što pacijentima stvara probleme u svakodnevnom životu. Najčešće se nakon nekoliko tjedana povlači samo od sebe.

Sindrom Alise u zemlji čudesa
Ime potječe od istoimene dječje knjige, a uglavnom pogađa upravo djecu koja pate od epilepsije ili migrena. Djeca prilikom "napadaja" počinju halucinirati, a fantazije su često praćene mučninom i osjetljivošću na svjetlost.

Retired Husband Syndrome
Sindrom pogađa žene zaposlenih muškaraca koji naglo odlaze u mirovinu te vrijeme od jednom provode kod kuće. Muškarci imaju problema s prilagodbenom na uhodani obiteljski život što kod žena potiče stres, astmu, depresiju, bolove u leđima i prsima.

Sindrom Petra Pana
Pacijenti sa sindromom jednostavno ne žele odrasti. Nisu disciplinirani i ne mogu preuzeti odgovornost zbog čega imaju problema s partnerima. Žene koje su u vezi s muškarcem koji pati od sindroma Petra Pana često se osjećaju kao "majke" i žude za ravnopravnim partnerstvom.

20.10.2010. 21:16:00
http://metro-portal.hr/tako-tsubo-lost-penis-i-druge-neobicne-bolesti/50039/