Metro-portal.hr

objavljeno 20.12.2009. 17:53:29
TAJNI SASTANCI

Tajvanci prosvjeduju zbog poboljšanja odnosa s Kinom

Strahujemo da bi nas naš predsjednik Ma Ying-jeou mogao rasprodati, poručili su prosvjednici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Oko 10.000 demonstranata u nedjelju je na Tajvanu prosvjedovalo zbog zatopljenja odnosa između političkih protivnika Tajvana i Kine, samo dan prije dolaska u posjet Tajvanu glavnoga kineskog pregovarača na razgovore o ugovoru o slobodnoj trgovini.

Tajvanski pregovarač P.K. Chiang i kineski Chen Yunlin trebali bi se sastati u utorak u Taichungu. Ondje će razgovarati o Okvirnom sporazumu o ekonomskoj suradnji (ECFA), dogovoru čiji je cilj, među ostalim smanjiti uvozne poreze i otvoriti bankarski sektor za suradnju. Sporazumi bi trebali biti potpisani iduće godine.

Sastanak koji će se održati u utorak, bit će četvrti otkad je tajvanski predsjednik Ma Yin-jeou prošle godine stupio na dužnost.

"Protivimo se tajnom sastajanju i netransparentnom sastajanju kineskih i tajvanskih dužnosnika, jer bi to Tajvanu moglo donijeti samo gubitke. Strahujemo da bi nas naš predsjednik Ma Ying-jeou mogao rasprodati", rekao je jedan od prosvjednika.

Prosvjede je organizirala oporbena Demokratska stranka napretka, koja se protivi zatopljenju odnosa s Kinom, a tijekom idućeg tjedna očekuje se njihov nastavak. Pretpostavlja se da će se prosvjedovati već u ponedjeljak, nakon što Chen sleti u zračnu luku.

Prošlogodišnji prosvjedi održani u Taipeiju rezultirali su sukobima u kojima je bilo ranjenih i među policijom i među demonstrantima. (hina/metro-portal)

20.12.2009. 17:53:29
http://metro-portal.hr/tajvanci-prosvjeduju-zbog-poboljsanja-odnosa-s-kinom/29003/