Metro-portal.hr

objavljeno 22.02.2012. 10:55:00
FACELEAKS

Tajni Facebookov dokument: Seks zabranjen, nasilje može

Seks, nasilje, odrezani dijelovi dijela, tjelesne izlučevina i uživanje droga - pogledajte što se smije prikazivati na Facebooku, a što je strogo zabranjeno

Fotografija vijesti

Bivši zaposlenik tvrtke koja je zadužena za filtriranje neprimjerenog sadržaja na Facebooku odlučio je objaviti tajnu internu knjižicu kompanije, u kojoj su do nevjerojatnih detalja razrađena pravila kakve se stvari trebaju brisati s Facebooka, a kakve se mogu tolerirati.

Jalni radnik iz Maroka koji je za ovaj posao dobivao svega 1 dolar na sat radeći u oDesku, tvrtki kooperantu Facebooka, otkrio je kako je na najvećoj društvenoj mreži na svijetu bilo kakav seksualni sadržaj strogo zabranjen, čak i ako se ne radi o eksplicitnim stvarima.

S druge strane, prikazi ranjavanja, odrezanih udova, zdrobljenih glava i ostalih gadarija potpuno su u redu, sve dok nisu prikazani bili kakvi organi ili iznutrice, tvrdi Marokanac.

Isto tako, osoblju oDeska rečeno je da bez iznimke brišu rasističke komentare, ali samo ako su izrečeni u uvredljivom tonu, dok se  onaj duhoviti ili ironični tolerirao.

21-godišnji Amine Derkaoui napustio je oDesk ljut na svoje bivše poslodavce i Facebook, nakon što je propustio priliku za napredovanje, jer su njegovi šefovi dali posao drugom čovjeku dok je trajao Ramazan.

„Šalabahter" kojeg je objavio u javnosti tek je dio većeg vodiča na 17 stranica, u kojem se do najsitnijih detalja objašnjava Facebookova politika prema fotografijama, tekstovima i filmovima koji se objavljuju na najvećoj društvenoj mreži svijeta.

Ono što mnoge bode u oči jest činjenica da Facebook javno tvrdi kako želi da korisnici dijele svoj život na njihovim stranicama, ali pritom nigdje ne spominje kako postoje stvari koje nije poželjno dijeliti, unatoč tomu što zasigurno postoji veliki broj korisnika i njihovih prijatelja koje primjerice seksualni sadržaj nimalo ne smeta.

oDesk ništa ne prepušta slučaju - urin, fekalije, bljuvotine i ejakulati brišu se čim se otkriju, a listi zabranjenih tjelesnih izlučevina pridružen je i vosak iz ušiju. Zabranjene su i fotografije gdje korisnici biraju zgodniju osobu između dvoje ponuđenih ljudi, kao i fotografije ljudi u nesvijesti ili onih koji spavaju, a imaju nešto nacrtano na licu.

Zanimljivo, tvrtka nema ništa protiv fotografija ili snimki djece kako fizički napadaju jedna drugu u školi, kao ni one gdje netko uživa marihuanu.

Ovaj će incident zasigurno dati vjetar u leđa sve glasnijim kritičarima Facebooka, koji tvrde kako tvrtka potajno prodaje i daje naše podatke trećim osobama i kompanijama. Ipak, malo je vjerojatno da će mu to nanijeti bilo kakvu ozbiljniju štetu.

22.02.2012. 10:55:00
http://metro-portal.hr/tajni-facebookov-dokument-seks-zabranjen-nasilje-moze/68476/