Metro-portal.hr

objavljeno 16.12.2009. 10:40:14
Podjela uloga

Tajna sretnog braka - perite suđe zajedno

Parovi koji dijele jednaku odgovornost za plaćeni i neplaćeni rad u rukama drže ključ za uspjeh veze

(Getty Images)

Studija provedena na Sveučilištu Western Ontario pokazala je da parovi koji dijele odgovornost za plaćeni i neplaćeni rad, imaju sretnije veze i zadovoljniji su zajedničkim životom od onih koji imaju drugačiju stratifikaciju u obavljanju kućnih obveza.

Dakle, perite suđe, čistite i pospremajte zajedno, pravite ručak i međusobno se nadopunjujte u svim ulogama. Što radi žena neka radi i muškarac. Ta kategorija „zajedničkih poslova", u kojoj neplaćeni rad svakog partnera iznosi oko 40 do 60 posto ukupnog neplaćenog rada (kućni poslovi), proširuje se na sve veći broj parova. Inače, takav životni model (parovi podjednako rade kućne poslove) obično se javlja u vezama u kojima žene zarađuju više i kad je par manje religiozan.

Komplementarno-tradicionalni obiteljski model, u kojem muškarci zarađuju, a žene rade kućne, neplaćene poslove, sve više opada, no još uvijek predstavlja najveću kategoriju.

Istraživači vjeruju da je model zajedničkih poslova i uloga puno korisniji za društvo u smislu spolnih jednakosti. Istovremeno, žene u takvim vezama manje su ranjive u slučaju da dođe do rastanka, razvoda ili smrti partnera. Rod Beaujot i Zenaida Ravanera, glavni istraživači sa Odsjeka za sociologiju Western Ontarija, smatraju da je potrebno uvesti model zajedničkih uloga u što više obitelji. Veća uključenost muškaraca oko kućnih poslova i djece omogućit će postizanje ravnoteže unutar zajednice, olakšat će život ženama, pružiti im jednake mogućnosti za obrazovanje i karijeru i poboljšati kvalitetu veze.

16.12.2009. 10:40:14
http://metro-portal.hr/tajna-sretnog-braka-perite-sudje-zajedno/28674/