Metro-portal.hr

objavljeno 06.08.2011. 21:50:00
DOŽIVJETI STOTU

Tajna dugovječnosti: pijte više alkohola i manje vježbajte

Istraživanje na stogodišnjacima pokazalo je kako duže žive oni koji konzumiraju više alkohola, a istovremeno i manje vježbaju

Fotografija vijesti

Iako nas znanstvenici, liječnici i nutrcionisti redovito savjetuju da, ukoliko želimo zdravo i dugo živjeti, obavezno moramo birati što jedemo, ne odavati se alkoholu i cigaretama te redovito vježbati.

Studija provedena među Židovima Aškenazima pokazala je kako to ne mora nužno biti tako, budući da Aškenazi koji prosječno konzumiraju više alkohola i vježbaju manje žive dulje od onih koji to ne čine. Isto tako, istraživanje je pokazalo da su i manje skloni debljanju.

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Albert Einstein College of Medicine u New Yorku, a rezultati su začudili američku medicinsku javnost.

Studija je obuhvatila 447 Aškenaza između 95 i 122 godine koji nisu nužno živjeli u istom gradu ili zajednici, a tri četvrtine ispitanika bile su žene. Aškenazi su odabrani za istraživanje zbog činjenice da su genetski manje heterogeni od ostalih društvenih skupina, što je znanstvenicima omogućilo da umanje šansu da genetska različitost „pomrsi" rezultate.

24 posto muškaraca u promatranoj skupini konzumirali su alkohol barem jednom dnevno, naspram 22 posto ženam a 43 posto ih se redovito bavilo i nekakvim oblikom tjelovježbe, naspram 57 posto žena.

Ipak, rezultati studije naišli su na dosta kritika medicinske zajednice, budući da su Aškenazi kao društvena skupina skloniji zdravijim životnim navikama nego većina drugih skupina, što je iznimno važno za dugovječnost. Isto tako, istraživači upozoravaju da, iako su ovi rezultati znanstveno zanimljivi, nipošto ih ne treba shvatiti kao zeleno svjetlo za pretjerano opijanje i nedostatno bavljenje tjelovježbom.

„Iako postoje iznimke, poput starice od 109 godina koja već 90 godina puši 40 cigareta dnevno, ljudi poput gospodina koji je nakon priloga o našem istraživanju na televiziji javno rekao da nikad više neće vježbati u teškoj su zabludi" rekao je voditelj studije.

Upitani zbog čega misle da su doživjeli toliko puno godina, većina ih je ipak to pripisala Bogu, religiji i spiritualnosti, a svega 7% muškaraca i 2% žena vjeruju da je to zbog životnih navika. Što je doista razlog ovomu, ostavljamo vama na prosudbu.

06.08.2011. 21:50:00
http://metro-portal.hr/tajna-dugovjecnosti-pijte-vise-alkohola-i-manje-vjezbajte/62037/