Metro-portal.hr

objavljeno 17.02.2019. 11:14:00
EGZOTIKA

Tajland za početnike

Par detalja o Tajlandu koje možete pronaći i na webu, ali da se ne gubite u bespućima interneta...

To je ono što se traži
To je ono što se traži (Metro)

Tajland - egzotična destinacija o kojoj mnogi sanjaju, a i ne baš mali broj ljudi može se pohvaliti da je bio tamo. Pa kad je tako, idemo malo opisati kako to zapravo izgleda... da, bili smo i uživali!

Dakle, za početak, što vam sve treba? Prvo, naravno, dobar aranžman - za to će se pobrinuti Hrvatski klub putnika. Uz cijenu koja je i više nego prihvatljiva dobit ćete i svjetskog putnika u pratnji - Hrvoja Šalkovića ili Kristijana Iličića, primjerice, s kojima će put biti neizmjerno lakši i zabavniji. Idealno vrijeme je od prosinca do ožujka, kad traje suho razdoblje (a i kod nas je zima).

Drugo je kofer, ne baš prevelik, pun lagane odjeće (niti slučajno ne zaboravite duge hlače koje vam trebaju za ulazak u hramove i sky barove u Bangkoku), lagana obuća i puno, puno krema za sunčanje. Ostalo možete nabaviti i tamo.

Za kraj, nešto za snimanje i komunikaciju s frendovima na društvenim mrežama kojima će rasti zazubice na vaše postove - u našem slučaju to je Huawei MediaPad T5, tablet koji može poslužiti i umjesto laptopa, a kamera je sjajna. Poslužit će i mobitel, naravno...

Put je takav kakav je - prilično dug i zamoran, a spašava vas ekran koji ima svako sjedalo prepun filmova i serija dosta novijeg datuma koji će vas održati budnima do Dohe. Aerodrom je kulturni šok za manje iskusne putnike, jer se radi o pravom gradu koji u tri ujutro izgleda natrpanije od zagrebačke špice u sunčano nedjeljno jutro.

Cijene... iskreno, duty free je nekad bio mjesto za trošenje, sad je najbolje gledati i izbjegavati peglanje kartica. Ionako trebate prijeći sve moguće kontrole (nakon kojih valjda možete mirno na kavu s Trumpom ili Kim Jong Unom) i kilometre do sljedećeg leta... Informacija za dežurne ovisnike - vjerovali ili ne, svakih par sto metara imate (grozne) prostorije za pušenje, što je postala prava rijetkost.

Drugi dio leta je duži, avion je u pravilu bitno veći i udobniji, filmovi su isti, pa je topla preporuka ušuškati se u dekicu koju su vam ostavili na sjedištu i pokušati odspavati prije slijetanja u Bankgoku. 

Par detalja o Tajlandu koje možete pronaći i na webu, ali da se ne gubite u bespućima interneta - novčana jedinica je baht, dijelite cifru s 5 da biste dobili kune, na aerodromu se naravno izbjegava mijenjati lova i kupovati kartice jer ćete u gradu proći znatno bolje u obje varijante. 

Savjet koji zlata vrijedi - u slučaju da imate problema s disanjem, nije loša ideja ponijeti masku jer je smog u Bangkoku ne samo gust, već ga možete i vidjeti kad se vozite s aerodroma prema gradu: to nije izmaglica u rano jutro, već dobro staro zagađenje... a kad vidite pristupne ceste gradu (barem 4 trake u svakom smjeru) i količinu automobila, motora i ostalih prometala s motorima na unutarnje sagorijevanje, sve će vam odmah postati jasno.

Bit će nastavaka... pratite sljedećih dana :)

Piše: Metro
17.02.2019. 11:14:00
http://metro-portal.hr/tajland/116939/