Metro-portal.hr

objavljeno 28.12.2009. 07:15:20
ZABORAVLJENI SAVEZNICI SAD-A

Tajland vraća Hmonge u Laos odakle su i pobjegli

Većina Hmonga stigla je u Tajland nakon 2004., tražeći politički azil jer su u Laosu navodno bili izloženi političkom progonu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Tajlandska vojska počela je zatvarati izbjeglički logor i vraćati oko 4.000 Hmonga u Laos, unatoč zabrinutosti međunarodne zajednice za njihovu sigurnost. Pukovnik Thana Charuwat rekao je da je operacija počela u ponedjeljak u 5,30 sati po mjesnom vremenu (nedjelja u 23.30 po srednjoeuropskome), uz sudjelovanje 5.000 vojnika, policajaca i civilnih dragovoljaca, i da bi se trebala završiti za dan.

Thana je kazao da vojnici nisu naoružani, ali su opremljeni štitovima i palicama, što odgovara međunarodnim standardima za rješavanje sličnih situacija, dodavši da sat nakon početka operacije Hmongi nisu pružali otpor. Velik broj Hmonga izrazio je zabrinutost zbog mogućeg progona komunističkih vlasti u domovini. "Vlada u Laosu potvrdila je da će amnestirati čelnike Hmonga", dodao je Thana.

Većina Hmonga stigla je u Tajland nakon 2004., tražeći politički azil jer su u Laosu navodno bili izloženi političkom progonu. Bangkok je potpisao ugovor s Laosom po kojemu se obvezao da će do konca godine sve Hmonge vratiti u domovinu koja im jamči sigurnost.

"Ovo je teška povreda međunarodnih norma u zaštiti ljudskih prava", upozorio je u nedjelju neimenovani zapadni diplomat, ocijenivši kako je "teško zamisliti stvaran pristup međunarodne zajednice Hmongima po njihovu dolasku u domovinu, s obzirom na dosadašnja iskustva u repatrijaciji".

Pripadnike naroda Hmonga, poznate kao "zaboravljene saveznike Amerike" vrbovala je američka obavještajna služba kao saveznike u vijetnamskom ratu. Kada su 1975. komunisti preuzeli vlast u Vijetnamu, počeo je egzodus Hmonga među kojima su se desetci tisuća iselili u Sjedinjene Države, a nekoliko tisuća je stiglo u Tajland, gdje ih smatraju ilegalnim ekonomskim imigrantima. (hina/metro-portal)

28.12.2009. 07:15:20
http://metro-portal.hr/tajland-vraca-hmonge-u-laos-odakle-su-i-pobjegli/29465/