Metro-portal.hr

objavljeno 26.04.2010. 10:53:57
TEŠKO STANJE

Tajland: prosvjednici koji podupiru vladu žele deložaciju crvenokošuljaša

Žute košulje zahtijevaju proglašenje izvanrednog stanja i upotrebu vojnih mjera

(Getty Images)

Pokret "žute košulje" koji podupire tajlandsku vladu i premijeru je uputio ultimatum oko rješavanja krize, zahtijeva proglašenje izvanrednog stanja radi deložacije "crvenih košulja" koje zauzimaju četvrt u središtu Bangkoka.

"Premijer Abhisit Vejajiva vrlo dobro zna da su u toj situaciji potrebne vojne mjere, s obzirom da je političko rješenje postalo teško", izjavio je Suriyasai Katasila, glasnogovornik Stranke nove politike.

"Izvanredno stanje trebalo bi biti proglašeno", ocijenio je on. Bangkok i pet okolnih pokrajina već su 7. travnja stavljeni pod režim izvanrednog stanja.

Tajlandski premijer Abhisit Vejjajiva je u subotu odbacio ponudu "crvenokošuljaša", oporbenih prosvjednika koji su izjavili da su spremni na dijalog pod uvjetom da se u roku od 30 dana organiziraju parlamentarni izbori.

"Odbacujem ponudu jer oni koriste nasilje i zastrašivanje. To ne mogu prihvatiti", rekao je Abhisit. "Raspisivanje izbora se čini za dobro zemlje, a ne samo za 'crvene košulje', i to treba napraviti u pravom trenutku", dodao je.

Dva tabora su pokazivala znakove popuštanja radi izlaska iz političke krize u zemlji, koje je postalo izrazito teška nakon sukoba 10. travnja kada je poginulo 26 ljudi, a više od 800 je ranjeno i bombaških napada u četvrtak kada je jedna osoba poginula, a oko 80 je ranjeno.

Pristaše oporbe već tjednima prosvjeduju tražeći raspuštanje parlamenta i raspisivanje izbora. (hina/metro-portal)

26.04.2010. 10:53:57
http://metro-portal.hr/tajland-prosvjednici-koji-podupiru-vladu-zele-delozaciju-crvenokosuljasa/38665/