Metro-portal.hr

objavljeno 28.05.2012. 07:37:34
PODJELA POZICIJA

Tadić želi postati premijer

"Na pitanje jesam li spreman preuzeti mjesto premijera, odgovor je 'da', pod uvjetom da se prihvate ciljevi, načela i plan rada koji ću predložiti našim koalicijskim partnerima", rekao je Tadić

Fotografija vijesti

Nekadašnji srbijanski predsjednik Boris Tadić, koji je poražen na predsjedničkim izborima prije tjedan dana, rekao je u nedjelju navečer da je spreman preuzeti dužnost premijera ako koalicijski partneri njegove Demokratske stranke prihvate njegovu političku platformu, prenose agencije, javlja Hina.

Tadića je za premijera predložila Demokratska stranka, koja je ranije naglasila da ne želi koaliciju sa Srpskom naprednom strankom (SNS), čiji je kandidat Tomislav Nikolić pobijedio Tadića na izborima.

SNS je tijesno pobijedio na parlamentarnim izborima 6. svibnja, ali Tadićevi demokrati mogu sastaviti vladu sa svojim dosadašnjim partnerima, među kojima je najsnažnija Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića, prenosi Reuters.

"Na pitanje jesam li spreman preuzeti mjesto premijera, odgovor je 'da', pod uvjetom da se prihvate ciljevi, načela i plan rada koji ću predložiti našim koalicijskim partnerima", rekao je Tadić nakon sastanka čelništva Demokratske stranke.

Kako su ranije ocjenjivali srbijanski analitičari, u Tadićevu vladu mogli bi uz demokrate i socijaliste ući i Liberalno demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića i Ujedinjeni regioni Srbije (URS) Mlađana Dinkića.

Dačićev SPS i Tadićev DS bili su glavni partneri u dosadašnjoj vladajućoj koaliciji, a uoči drugog kruga predsjedničkih izbora neformalno su dogovorili zajedničko formiranje nove vlasti unatoč tome što je relativni pobjednik parlamentarnih izbora, s najvećim pojedinačnim brojem glasova, bio Nikolićev SNS.

Novoizabrani predsjednik Srbije Nikolić u četvrtak je na sjednici Glavnog odbora SNS-a podnio ostavku na mjesto predsjednika te stranke. Nikolić je tada novinarima rekao da će dati mandat za sastavljanje vlade onome tko osigura parlamentarnu većinu, ta dodao da predsjednik DS-a Tadić treba što prije odlučiti i objaviti javnosti hoće li biti premijer.

28.05.2012. 07:37:34
http://metro-portal.hr/tadic-zeli-postati-premijer/71404/