Metro-portal.hr

objavljeno 24.11.2010. 20:08:20
POZDRAVLJENO

Tadić u Hrvatskoj među vijestima dana u Srbiji

Srbijanski mediji opširno izvještavaju o susretu Borisa Tadića s Ivom Josipovićem i Jadrankom Kosor u Zagrebu

Boris Tadić
Boris Tadić (Boris Kovačev/Cropix)

Službeni posjet srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Hrvatskoj jedna je od vijesti dana o kojoj srbijanski mediji danas opširno izvještavaju. Predsjednici dviju država prioritetnim su, kako se navodi u izvješćima srbijanskih medija, istaknuli rasvjetljavanje sudbina nestalih osoba, dok je nakon Tadićeva sastanka s Kosor najavljen novi trilateralni sastanak Hrvatske, Srbije i Slovenije u Beogradu.

Srbijanska državna televizija RTS prenosi kako su predsjednici Srbije i Hrvatske ocijenili da je postignut napredak u rješavanju problema povratka izbjeglih te da su zaključili kako će u ubuduće prioritet dviju država biti rasvjetljavanje sudbina nestalih.

Tijekom svog prvog službenog posjeta Hrvatskoj Tadić je, konstatirajući kako je između dviju država bilo nesporazuma, ratnih razaranja i žrtava, upućene isprike ocijenio iznimno značajnim korakom za njihove ukupne odnose, prenosi RTS na svom internetskom portalu.

Tadić je, dodaje se, razgovarao i s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor, te u Zlatnu knjigu u Banskim dvorima, sjedištu hrvatske vlade, upisao: "Neka ovo bude nova stranica zajedničke povijesti".

Kako javlja agencija Beta, premijerka Kosor i predsjednik Tadić nakon sastanka u hrvatskoj vladi izjavili su da postigli politički dogovor o načelima na kojima će se temeljiti trajno rješenje stambenog zbrinjavanja srbijanskih izbjeglica iz Hrvatske. U sljedećim mjesecima će, kako su najavili Kosor i Tadić, njihovi suradnici i stručnjaci raditi na organiziranju međunarodne donatorske konferencije u svrhu trajnog rješenja stambenog pitanja izbjeglih, navodi Beta.

Agencija Tanjug prenosi reakcije zastupnika vladajuće većine u Skupštini Srbije, u kojima se Tadićev dvodnevni posjet Hrvatskoj ocjenjuje iznimno značajnim za poboljšanje odnosa između dviju zemalja i stabilnost u regiji.

Predsjednica srbijanskog parlamenta Slavica Đukić Dejanović sastanak dvojice predsjednika ocijenila je "ohrabrujućim" za stabilnost u susjedstvu, pohvalivši ih što rade za sadašnjost i budućnost te rješavaju bitna pitanja radi boljeg života građana obeju država.

Oporbene Srpska radikalna stranka i Nova Srbija, kako dodaje Tanjug, Tadićev posjet Zagrebu ocijenile su protivnim srbijanskim interesima. (hina/metro-portal)

24.11.2010. 20:08:20
http://metro-portal.hr/tadic-u-hrvatskoj-medju-vijestima-dana-u-srbiji/51719/