Metro-portal.hr

objavljeno 14.05.2008. 23:44:53

Tadić radi ustupke socijalistima

Boris Tadić navodno je Dačiću ponudio potpredsjedničko mjesto

Čelnik DSS-a Vojislav Koštunica ne želi socijalistima prepustiti ključna mjesta u vladi, već će im, tvrdi Blic, ponuditi tri resora
Čelnik DSS-a Vojislav Koštunica ne želi socijalistima prepustiti ključna mjesta u vladi, već će im, tvrdi Blic, ponuditi tri resora

Iako su pregovori oko sastavljanja nove srbijanske vlade tek formalno započeli, srbijanski mediji već objavljuju njezin novi izgled.

Nakon što je objavio informaciju da je predsjednik Boris Tadić već dogovorio sastavljanje vlade s čelnikom Socijalističke partije Srbije Ivicom Dačićem, list Blic jučer piše o tome kako su Dačić i Tadić već dogovorili tko će sjediti na kojem mjestu.

Dačiću je tako ponuđeno mjesto potpredsjednika vlade, a njegovoj desnoj ruci Milutinu Mrkonjiću ponuđeno mjesto ministra za kapitalne investicije.

Radikal bi mogao na čelo BeogradaPrema neslužbenim informacijama koje je objavio B92, Aleksandar Vučić iz Srpske radikalne stranke bit će novi gradonačelnik Beograda. Rezultat je to pregovora Koštuničine koalicije, radikala i Miloševićevih socijalista, koji su postigli dogovor o formiranju gradske vlasti u glavnom gradu Srbije. 

S druge strane, čelnik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica još nije izašao pred Miloševićeva pulena s konkretnom ponudom, ali Blic doznaje da ona neće biti tako izdašna kao Tadićeva. Naime, Koštunica navodno želi prisvojiti sva ključna mjesta u vladi, a socijalistima ostaviti samo tri ministarska resora.

No, i Dačić za Tadića ima nekoliko zahtjeva. Među njima je i onaj da Srbija odustane od zahtjeva Rusiji za izručenjem Miloševićeve udovice Mirjane Marković i njezina sina Marka. Ako bi Tadić pristao na to, njegov uvjet za Dačića bio bi pristanak socijalista na punu suradnju s Haškim tribunalom.

Osim sa socijalistima, Tadić je navodno u prednosti pred Koštunicom i u dogovorima s manjinskim strankama. Dvije od tri manjinske liste koje su izborile ulazak u parlament bliže su suradnji s koalicijom okupljenom oko Demokratske stranke.

Nejasno ostaje još i to hoće li liberalni demokrati (LDP) prihvatiti koaliciju sa socijalistima, ali i kako bi SPS reagirao na to da sjedi u zajedničkoj vladi s LDP-om, čiji je lider Čedomir Jovanović, uz pokojnog premijera Zorana Đinđića, najzaslužniji za izručenje Slobodana Miloševića Haškom sudu. (METRO) 

14.05.2008. 23:44:53
http://metro-portal.hr/tadic-radi-ustupke-socijalistima/7227/