Metro-portal.hr

objavljeno 10.07.2010. 18:42:08
UGROŽAVANJE MIRA

Tadić najavu slanja specijalne policije na Kosovo ocijenio otvorenom prijetnjom ratom

Tadić je svoju ocijenu objavio na svom internetskom portalu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

"Predsjednik Srbije istaknuo je da će privremene institucije na Kosovu biti jedine odgovorne za katastrofalne posljedice eventualnog provođenja ove prijetnje", navodi se na službenom internetskom portalu srbijanskog predsjednika te dodaje kako je Tadić istaknuo da "ovakve ratnohuškačke izjave i druge provokacije ugrožavaju krhki mir i stabilnost na sjeveru Kosova".

Rexhepi je prethodno izjavio kako će na sjever Kosovo poslati specijalne postrojbe policije radi održavanja reda i mira, dodavši da s misijom Europske unije za provedbu prava na Kosovu (EULEX), kosovska policija ima potpisan sporazum da na sjever pošalje posebne policijske postrojbe za operativnu zaštitu, prenose mediji.

Šef misije EULEX Yves de Kermabon u petak je kazao kako je situacija na sjeveru Kosova mirna i da je za održavanje reda i mira u toj oblasti zadužena kosovska policija uz nadgledanje, praćenje i savjete EULEX-a, te da nije bilo nikakvog ugovora o razmještanju specijalnih policijskih postrojbi u toj oblasti, navodi se.

"Predsjednik Srbije smatra veoma važnim što je EULEX demantirao Rexhepija da podupire ovakav plan i da je takva pozicija EULEX-a jedina moguća u obavljanju njezine statusno neutralne funkcije u pokrajini", istaknuto je na službenom portalu predsjednika Tadića.

Izjavi Rexhepija prethodili su bombaški napad početkom srpnja na skupinu lokalnih Srba tijekom prosvjeda u Mitrovici na sjeveru Kosova, u kojemu je poginula jedna i ranjeno 11 osoba, kao i oružani napad na jednog od deset srbijanskih zastupnika u kosovskom parlamentu Petra Miletića, nekoliko dana kasnije. (hina/metro-portal)

10.07.2010. 18:42:08
http://metro-portal.hr/tadic-najavu-slanja-specijalne-policije-na-sjever-kosova-ocijenio-otvorenom-prijetnjom-ratom/44300/