Metro-portal.hr

objavljeno 14.05.2008. 00:43:31

Tadić i socijalisti dogovorili vladu

Miloševićevci popustili pritiscima iz DS-a, tvrdi list Blic

Dogovor Tadića i Dačića trebao bi biti realiziran do kraja svibnja
Dogovor Tadića i Dačića trebao bi biti realiziran do kraja svibnja (AFP)

Socijalistička partija Srbije od jučer je vrlo blizu postizanja dogovora s Demokratskom strankom Borisa Tadića o postizbornoj koaliciji, saznaje ‘Blic’ u vrhu DS-a i SPS-a. Ovaj dogovor trebao bi biti zaključen do kraja svibnja, tvrdi Blicov izvor koji je imao uvid u pregovore vođene protekla dva dana između ove dvije stranke.

- Dogovor bi trebao biti priopćen odmah nakon objavljivanja konačnih rezultata parlamentarnih izbora, inače odgođenih za sedam dana zbog prigovora predstavljenih Republičkoj izbornoj komisiji - tvrdi izvor i navodi da se sa socijalistima istovremeno vode pregovori i o formiranju vlasti na lokalnom nivou.

Zahtjev RusijeTomislav Nikolić, šef Šešešljevih radikala, i čelnik DSS-a Vojislav Koštunica dogovorili su četiri načela rada moguće buduće koalicijske vlade. No, iz Rusije je navodno stigao zahtjev da vladu moraju formirati Koštunica i Tadić. 

Dogovor je, prema saznanjima ‘Blica’, postignut unatoč teškim pritiscima kojima je prethodna dva dana bio izložen lider SPS Ivica Dačić. Pritisak je u ime DSS-NS-SRS izvršio Aleksandar Nikitović, šef kabineta premijera Vojislava Koštunice, tražeći od njega pristupanje postizbornoj koaliciji SRS-DSS-NS. Navodno nisu izostale ni ucjene koje su Dačiću uputili glavni financijeri Koštuničine i Nikolićeve stranke. Upravo ti biznismeni strahuju od ovakve vlade koja je najavila preispitivanje porijekla njihova novca.   (METRO)

14.05.2008. 00:43:31
http://metro-portal.hr/tadic-i-socijalisti-dogovorili-vladu/7161/