Metro-portal.hr

objavljeno 08.05.2010. 23:15:00
NEZAUSTAVLJIVI ULTRAMARATONAC

Tade Opačak trči od Ljubljane do Zagreba povodom Dana Europe

Opačak je u ranom djetinjstvu prebolio dječju paralizu; vrlo rano ušao je u svijet droge, a nakon niza neuspjelih pokušaja liječenja, uspio je ostaviti drogu i uklopiti se u društvo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Danijel Soldo/CROPIX)
Poznati hrvatski ultramaratonac Tade Opačak krenuo je u subotu popodne iz Ljubljane s trčanjem maratona do Zagreba u povodu 9. svibnja, Dana Europe.

Na startu u 18 sati ispred gradske vijećnice u Ljubljani Opačka su pozdravili ljubljanski gradonačelnik Zoran Jankovič i otpravnik poslova u hrvatskom veleposlanstvu u Ljubljani Ivan Sabolić.

Trasa ultramaratona hrvatskog sportaša-invalida je Ljubljana - Trebnje - Drnovo - Bregana - Zagreb. Očekuje se da će ga na cilju u Zagrebu, na Trgu Bana Jelačića gdje bi trebao stići u nedjelju oko 18 sati dočekati predstavnik hrvatske vlade. Pokroviteljica ovog ultra-maratona kojim se obilježava Dan Europe je hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Opačak je u ranom djetinjstvu prebolio dječju paralizu. Vrlo rano ušao je u svijet droge, a nakon brojnih neuspjelih pokušaja liječenja, uspio je ostaviti drogu i uklopiti se u društvo. Počeo je trčati kao teški invalid, a prvi mini-maraton Zagreb-Samobor otrčao je 1992. Nakon toga otrčao je brojne maratone od kojih se mogu izdvojiti Prevlaka-Vukovar, Zagreb-Slavonski Brod, Slavonski Brod-Osijek, Beč-Budimpešta, Plehan-Zagreb, Karlovac-Zagreb.

Svoje maratone posvetio je, između ostalog, osobama s invaliditetom, osobama s AIDS-om, žrtvama logora Jasenovac, žrtvama Domovinskog rata, povezivanju gradova te borbi protiv ovisnosti o drogama. (hina/metro-portal)

08.05.2010. 23:15:00
http://metro-portal.hr/tade-opacak-trci-od-ljubljane-do-zagreba-povodom-dana-europe/39574/