Metro-portal.hr

objavljeno 02.04.2011. 12:51:07
PROTIV SVOJIH

Swoboda se protivi vetu Hrvatskoj zbog Krškog

Takav veto se ne uklapa u politiku socijaldemokrata, a osim toga se sporna nuklearka, koja je samo napola u vlasništvu Hrvatske, nalazi u Sloveniji članici EU-a

Hannes Swoboda
Hannes Swoboda (Goran Mehkek/CROPIX)

Austrijski socijaldemokratski zastupnik u Europskom parlamentu Hannes Swoboda u subotu se odlučno usprotivio prijedlogu o vetu hrvatskom pristupu Europskoj uniji zbog nuklearke u Krškom, piše Hina.

Takav veto se ne uklapa u politiku socijaldemokrata, a osim toga se sporna nuklearka, koja je samo napola u vlasništvu Hrvatske, nalazi u Sloveniji članici EU-a, rekao je Swoboda u Jutarnjem žurnalu, informativnoj emisiji austrijske javne radiotelevizije (Oe1-Morgenjournal).

Austrija će se i dalje zalagati za odustajanje od nuklearne energije u cijeloj Europi, rekao je Swoboda, ali kad bi se zbog Krškog prijetilo vetom izgubila bi se vjerodostojnost, upozorio je Swoboda podsjetivši kako takve prijetnje nisu donijele nikakav rezultat u slučaju češke nuklearke Temelin.

Veto bi se koristio samo u slučaju da Hrvatska ne ispuni pristupne kriterije na području pravne države, rekao je Swoboda.

Koruški parlament je prije dva tjedna usvojio zahtjev u kojem se od austrijske vlade traži korištenje prava veta na hrvatski pristup EU, ako se Zagreb usprotivi obustavi rada nuklearke u Krškom. Zahtjev su u koruškom parlamentu podržale sve stranke, uključujući i socijaldemokrate. Swoboda se tada distancirao od svojih koruških stranačkih kolega koji su i pokrenuli inicijativu za izglasavanjem zahtjeva.

Glasnogovornica austrijskih socijaldemokrata (SPOe) za pitanja zaštite okoliša Petra Bayr u petak je u istoj informativnoj emisiji Morgenjournal izjavila kako "ne bi isključivala mogućnost veta" na pristup Hrvatske Europskoj uniji, ali je odmah potom u priopćenju za javnost reterirala, prenosi APA.

02.04.2011. 12:51:07
http://metro-portal.hr/swoboda-se-protivi-vetu-hrvatskoj-zbog-krskog/57262/