Metro-portal.hr

objavljeno 12.06.2018. 10:29:00
OSVRT

Svježina motiva dubrovačkog slikara Mara Kriste

Svježina motiva šipka na ovim slikama je očita i vrlo zamjetljiva, zanimljivi ovali oblika protkani finom, odmjerenom paletom boja rezultiraju vrlo dojmljivim slikarskim učinkom

Maro Kriste uvijek ima svježe motive
Maro Kriste uvijek ima svježe motive (Miroslav Pelikan)

Maro Kriste, dubrovački akademski slikar uz sve poteškoće koje nosi suživot s umjetnošću, kontinuirano, vrijedno radi, slikajući, portretirajući, doživljavajući raznolike motive, koji ga okružuju, svojim oblicima i bojama, snažno ga privlačeći.

Jedan takav niz pojavio se nedavno realiziran u slikarevom atelijeru s naizgled jednostavnim motivom, koji miruje ispred slikara i štafelaja, u slikama srednjeg formata s motivom šipka, voćem iznimna ukusa, raznoliko koloristički interpretirani.

Svježina motiva šipka na ovim slikama je očita i vrlo zamjetljiva, zanimljivi ovali oblika protkani finom, odmjerenom paletom boja rezultiraju vrlo dojmljivim slikarskim učinkom.

Naime, slikar se oprezno poigrava s tihim modelima, namještajući nekoliko plodova u zanimljive međusobne odnose ili se pak baveći samo s jednim, koji mu se u tim trenucima čini dovoljno dominantnim da bi sam mogao ispuniti cijeli prostor.

Šipci su vrlo čest motiv ( motivi ) u slikarstvu općenito, naročito kod umjetnika koji žive u mediteranskom kruženju, doista rado slikana tema.

I ovom se prigodom, nakon susreta s novim slikama Mara Kriste, može i reći, kako su šipci ostali i dalje vrlo svježi, ništa ne može narušiti njihovu svježinu i privlačnost kao motiva, od kolorističkih raznovrsnosti do oblika i ambijenta.

Kriste se odlučio za manje formate, koji su se pokazali posve prikladnim za ovu tematiku, ispunjajući posve slikarev cilj, naslikati živim plod, njegovu crvenkastu okruglinu, kakvu pamti čovjek s ovih prostora i kroz vrijeme, od prapočetka.

Maro Kriste slika motiv koji mu je u određenom trenutku najprivlačniji, družeći se s njim prisno i bez ustezanja, kao sada, nastojeći proniknuti u možebitne tajne jednostavno oblikovanog starodrevnog motiva.

Svaka nova serija, niz slika, slikara Mara Kriste, koji će se jednoga dana uklopiti u logični ciklus, govori o opsesivnom autorskom pronicanja u dubine kolora i njegovih lica poput Janusa, uvijek isti i uvijek drugačiji, služeći se mnoštvom motiva, u nastojanju da se dosegne i učini ona slika, bilo figurativna ili nefigurativna, slika koja sadrži sve.

Svako novo djelo slikara Mara Kriste za mene je neponovljivi doživljaj, novo iskustvo, susretanjem s uvijek nepresušnim mogućnostima likovnog izraza.

Piše: Miroslav Pelikan
12.06.2018. 10:29:00
http://metro-portal.hr/svjezina-motiva-dubrovackog-slikara-mara-kriste/112659/