Metro-portal.hr

objavljeno 15.06.2018. 08:01:00
KOMENTAR

Svjetsko prvenstvo u sterilnoj Rusiji

Rusija konačno može iznenaditi svijet i predstaviti se u najljepšem svjetlu. Zemlja domaćin SP-a u nogometu se dobrano „ulickala“. Lijepa je. Jako lijepa. Jezivo lijepa, smatra Jurij Rešeto

Je li stvarno sve besprijekorno?
Je li stvarno sve besprijekorno? (Arhiva)

Zaposlenici Centra za higijenu i Službe za epidemiologiju u okružnoj upravi Jekaterinburga javljaju da su uspješno izveli postupak „obrade" gradskih jezera protiv ličinki komaraca. Posjetitelje Svjetskog prvenstva iz Egipta ili Urugvaja tako ne bi trebali „bockati" ruski insekti.

Moskovski ured za regionalnu sigurnost i borbu protiv korupcije javlja da je znatno ograničena prodaja alkohola u radijusu od dva kilometra oko stadiona - u iduća četiri tjedna. Tako se želi spriječiti da nogometni obožavatelji iz Njemačke i Argentine budu konfrontirani s ružnim klišejima o notorno pijanim Rusima.

I ne samo s njima. Već i s ruskim prosjacima, tadžikistanskim gastarbajterima i oporbeno nastrojenim mladim ljudima. Na snagu stoga stupaju odgovarajuće uredbe: na primjer o zabrani okupljanja i demonstracija. Ili o strožim pravilima migracije.

Ne smije biti ni smeća po svim uglovima, ili grafita po zidovima, pukotina na prozorima. Umjesto toga: novo popločane staze, svježe sanirane fasade, drveće koje je izraslo preko noći. Šik i lijepo.

U usporedbi s New Yorkom, Berlinom ili Parizom, strani će posjetitelji SP-a doista biti zaprepašteni čistoćom u ruskim metropolama. I više od toga: impresionirat će ih i ekstra-široki pločnici, novo-označene staze za bicikliste i relativno jeftini taksiji, sve to bi ih trebalo uvjeriti koliko je moderna Rusija sigurna, napredna i otvorena prema svijetu. Nitko se na koncu konca nije još požalio zbog previše čistoće. A i svaki čovjek cijeni sigurnost. Dakle, u Rusiji je sve u najboljem redu!

Izolirani posjetitelji SP-a

Šteta je samo da će se posjetitelji iz inozemstva na tim ekstra-širokim pločnicima družiti praktički samo s drugim posjetiteljima iz inozemstva - zato što će većina Moskovljana svoje stanove u centru grada iznajmiti tijekom turnira i povući se u svoje dače u predgrađu. Šteta je samo što se na biciklističkim stazama neće čuti puno zvonaca - jer se ionako biciklističke staze u Moskvi može prebrojiti prstima jedne ruke. Šteta je samo da u St. Peterburgu ili Jekaterinburgu neće biti puno uličnog života, barem ne onakvog kao u Berlinu ili Madridu. Roštilj u parku? Za ime Božje! Ljubakanje na klupici u parku? Ako već mora, onda neka to budu barem heteroseksualci!

A gosti iz inozemstva bi još trebali biti sretni što imaju čitava tri dana - izvorno je kao rok za prijavu bio predviđen samo jedan dan nakon stupanja na rusko tlo.Povodom Svjetskog prvenstva su službeni odnosi između ruske države i inozemnih fanova koji žele posjetiti tu zemlju - sasvim posebni. Barem u jedanaest gradova u kojima se igraju utakmice. Od 25. svibnja naime na snazi je posebna regulativa Ministarstva unutarnjih poslova, kojom se sve goste iz inozemstva obvezuje da se u roku od tri dana nakon dolaska prijave kod policije ili Ureda za migraciju. I to osobno.

Inozemni posjetitelj SP-a koji se ne želi baviti negativno nabijenim temama kao što su aneksija Krima, rat u Donbasu i trovanje Skripalovih, te će teme moći vrlo lako zaobići. Ali svi oni koji žele doživjeti drugačiju Rusiju, suočit će se s jednom lijepom, čistom, gotovo sterilnom zemljom. Zgodna vanjština umjesto duše, propisi umjesto entuzijazma - tu se samo zrcali slika postupnog čišćenja javnog prostora, proces koji već godinama napreduje u Rusiji. 

Sve više kao u Sovjetskom Savezu

Javni prostor koji sve više podsjeća na propali Sovjetski Savez. Utemeljenje poduzeća? Teoretski moguće, ali u praksi gotovo nemoguće - previše birokracije. Slobodno izražavanje mišljenja? Ustavom zajamčeno, ali u stvarnosti kažnjivo. Guši ga se u korijenu.

Ostaje samo nada da će „obični" Rusi srdačno u goste pozvati nekog Engleza ili Nijemca. U svoju vlastitu ugodnu kuhinju, u svoju kuću. Gdje se čak i za vrijeme Sovjetskog Saveza pričalo slobodno - i gdje slika na zidu smije biti okačena i pomalo ukrivo.

Piše: Jurij Rešeto/DW
15.06.2018. 08:01:00
http://metro-portal.hr/svjetsko-prvenstvo-u-sterilnoj-rusiji/112716/