Metro-portal.hr

objavljeno 21.11.2012. 19:16:59
TJEDAN IZRAELA

Svjetski violinist Yaakov Rubinstein stigao u Zagreb

Yaakov Rubinstein će u pratnji vrsnog arapskog pijanista Nizara Elkhatera, nastupiti i 27. studenog u HAZU

Rubinstein Klezmer Project
Rubinstein Klezmer Project (Menart)

Cijenjeni svjetski violinist i član Rubinstein Klezmer Projecta, Yaakov Rubinstein, stigao je u Zagreb jer u subotu započinje Tjedan Izraela.

Ovih će mu se dana pridružiti i preostali članovi grupe, Almir Mešković i Thomas Yehuda Martinčević Kolonomos, a 24. studenog održat će svoj premijerni nastup pred hrvatskom publikom u Muzeju Mimara. Yaakov Rubinstein će u pratnji vrsnog arapskog pijanista Nizara Elkhatera, nastupiti i 27. studenog u HAZU gdje će svirati na skupocjenoj i 8 milijuna eura vrijednoj violini King! 

Ya'akov Rubinstein i Thomas Yehuda Martinčević Kolonomos prvi su se put susreli u sinagogi u Oslu u prosincu 2010. godine. Od tada se razvija njihovo prijateljstvo i počinju profesionalno surađivati.  U iduća dva mjeseca utemeljili su koncertni program koji je uključivao klasična djela Blocha, Ravela, Williamsa Bacha, ali i eksperimentiranje s židovskim melosom te melodijama klezmera.

Prvi rezultati ove suradnje bila su tri koncerta u Oslu, uključujući i jedan u sinagogi. Interpretacije tih klasičnih djela i klezmera oduševile su publiku što ih je navelo na proširivanje repertoara dodavanjem etnoelemenata. Sljedećih su mjeseci intenzivno surađivali, a to je zapravo bio početak rada na ambicioznom projektu s fokusom na novi klezmer-izričaj.  Uključivanjem novoga člana, mladog i talentiranog Almira Meškovića, pala je i konačna odluka o osnivanju projekta „Rubinstein Klezmer Project", koji je službeno utemeljen u proljeće 2011.

Yaakov Rubinstein izraelski je  violinist koji od svoje sedme godine nastupa u Europi, Izraelu, Japanu, Kini i SAD-u. Studij je završio u Tel Avivu, a kao studenta Jeruzalemskoga glazbenog centra podučavali su ga Isaac Stern i Sir Yehudi Menuhin. Školovanje je nastavio u Frankfurtu i New Yorku. Kao solist nastupao je s mnogim orkestrima, poput Bamberškoga simfonijskog orkestra, Komornog ansambla iz Mannheima, Brandenburške filharmonije, Orkestra mladih iz Basela, Izraelskoga komornog orkestra i mnogih drugih.

Od 1995. do 2009. bio je prva violina Bamberškoga simfonijskog orkestra. U tom se razdoblju posvetio  izvođenju židovske glazbe. Izvodio je recitale u cijeloj Europi, SAD-u, Južnoj Americi i Izraelu. Nastupao je s najpoznatijim dirigentima (Lorin Maazel, Herbert Blomstedt, Alan Gilbert, Cristoph Eschenbach) i solistima (Lang Lang, Midori, Sarah Chang, Victoria Mullova, Mstislav Rostropovitch, Ivo Pogorelić, Tri tenora: Pavarotti, Domingo i Carreras).

Thomas Yehuda Martinčević Kolonomos glazbeno je školovanje započeo sviranjem klavira, a potom je razvijao talent na svim vrstama klavijatura, uključujući i klasične orgulje na Norveškoj glazbenoj akademiji u Oslu. Također je dirigent i kreativni voditelj nekoliko zborova u Norveškoj te Bosni i Hercegovini. Kolonomos je održao brojne koncerte u Italiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Njemačkoj, Španjolskoj, Engleskoj i cijeloj Skandinaviji.

Almir Mešković jedan je od najboljih harmonikaša svoje generacije u cijeloj regiji. Diplomirao je s izvrsnim rezultatima na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Sarajevu u klasi prof. dr. Zorana Rakića. Pobjednik je mnogih natjecanja u Italiji, Španjolskoj, Poljskoj, Češkoj, Ukrajini, Portugalu, BiH, Hrvatskoj, Rumunjskoj i Njemačkoj, a sudjelovao je i na masterclassevima s umjetnicima poput Jurija Šiškina, Mike Vairinena, Pavela Fenjuka, Aleksandra Dimitrijeva i Vladimira Besfaljminova. Osobito je cijenjen zbog stila interpretiranja i improviziranja bosanske tradicionalne glazbe. Kao najbolji student sarajevskoga konzervatorija i nakon izrazito pozitivnih kritika njegovih nastupa pozvan je na dalje školovanje u Norvešku, na Norvešku glazbenu akademiju (2011.).

Rubinstein Klezmer Project nastupit će 24. studenog u Muzeju Mimara, s početkom u 20 sati. Ulaznice možete kupiti na blagajni Muzeja Mimara, putem www.entrio.hr i u Židovskoj općini Zagreb po cijeni od 50 kuna, odnosno 40 kuna za umirovljenike i studente. Rubinstein Klezmer Project nastupit će i u Sisku, 26. studenog u Glazbenoj školi F. Lhotke. Nastup Yaakova Rubinsteina i Nizara Elkhatera 27. studenog u HAZU bit će moguć samo uz pozivnice Koncertne direkcije Zagreb,  HAZU i agencije Laris-TCB

21.11.2012. 19:16:59
http://metro-portal.hr/svjetski-violinist-yaakov-rubinstein-stigao-u-zagreb/75010/