Metro-portal.hr

objavljeno 10.08.2011. 21:01:00
I'M WITH THE BEARS

Svjetski pisci za zdravu planetu

Svojim pričama, pisanim u raznim žanrovima, putujući od prošlosti do budućnosti, pisci koji sudjeluju u projektu za budućnost

Kratke priče o posljedicama globalnog zagrijavanja
Poznati svjetski književnici, od kanadske spisateljice Margaret Atwood do britanskog pisca Davida Mitchella, pristali su dati svoju interpretaciju posljedica globalnog zagrijavanja u zbirci priča "I'm With the Bears" (ja sam na strani medvjeda) koja izlazi ove jeseni u izdanju britanskog izdavača Verso, piše britanski Guardian a prenosi Hina.

Zbirka je ime dobila po izjavi borca za zaštitu okoliša Johna Muira "u ratu između rasa, ja sam na strani medvjeda", a na policama će se naći u listopadu.

Ovom zbirkom izdavač nastoji odgovoriti na "nedostatak kreativne fikcije koja bi se bavila temom klimatskih promjena". Svojim pričama, pisanim u raznim žanrovima, putujući od prošlosti do budućnosti, pisci koji sudjeluju u projektu nastoje, kaže izdavač, "današnjem čovjeku približiti sliku vjerojatne budućnosti čovječanstva, prikazati kako bi život mogao izgledati u svijetu bez fosilnih goriva, te predočiti stvarnost katastrofe neljudskih razmjera".

Uz Atwood i Mitchella, svoj će doprinos podizanju svijesti o posljedicama štetnih klimatskih promjena dati i TC Boyle, Helen Simpson, Toby Litt, Paolo Bacigalupi te Kim Stanley Robinson.

Mitchell, koji je dvaput nominiran za Bookera, u svojoj priči "The Siphoners" zamišlja blisku budućnost u kojoj barel nafte stoji 800 dolara. Američki književnik TC Boyle napisao je priču o prvim borcima za zaštitu okoliša u kalifornijskom okrugu Siskiyou, "July 1989", dok je "Hermie" Nathaniela Richa duhovita priča o pomorskom biologu kojega proganja vlastita prošlost.

"Tema klimatskih promjena puna je nepoznanica i predstavlja neiscrpno vrelo potencijalnih priča i mogućnosti istraživanja", rekao je Baciagalupi, pisac znanstvene fantastike i dobitnik brojnih književnih nagrada. Njegova priča "The Tamarisk Hunter" bavi se sušom na američkom jugozapadu.

"Pitanje globalnog zagrijavanja, i to ne samo promjena nego i naše prilagodbe tim promjenama, vrlo je plodno tlo za kreativno pisanje", dodao je.

Predgovor knjizi napisao je Bill McKibben, utemeljitelj međunarodne inicijative "305.org" za smanjenje razine CO2 u atmosferi. Inicijativi su namijenjeni i tantijemi od prodaje zbirke.

10.08.2011. 21:01:00
http://metro-portal.hr/svjetski-pisci-za-zdravu-planetu/62156/