Metro-portal.hr

objavljeno 04.06.2011. 17:40:00
STIGAO JE

Svjetski mediji se raspisali o Papinom posjetu Hrvatskoj

Vatikanski radio je javio da je Papa "toplo primljen u Hrvatskoj"

Papa Benedikt XVI.
Papa Benedikt XVI. (Getty Images)

Svjetski mediji javljaju u subotu o dolasku pape Benedikta XVI. u dvodnevni posjet Hrvatskoj i ističu njegovu snažnu potporu pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

"Logično je, pravedno i potrebno da uđete u Europsku uniju", rekao je Sveti Otac novinarima u zrakoplovu koji su s njim doputovali u Hrvatsku, a prenose Hina i agencija France Presse. Međutim, također je rekao da razumije i euroskeptike koji strahuju od "prejakog centralističkog birokratizma" EU-a.

"Mislim da većina Hrvata s velikom radošću misli" na trenutak ulaska u članstvo, rekao je Papa. "Može se razumjeti i određeni skepticizam s obzirom na to da jedan relativno mali narod po broju stanovnika ulazi u već izgrađenu Europsku uniju", kazao je. "Može se također razumjeti da postoji određeni strah od prejakog centralističkog birokratizma, racionalističke kulture koja ne vodi dovoljno računa o povijesti, te o povijesnom bogatstvu i raznolikosti".

"Od samih početaka, vaš narod pripada Europi te joj, na poseban način, daje doprinos u duhovnim i moralnim vrijednostima, koje su kroz stoljeća oblikovale svakodnevni život kao i osobni i nacionalni identitet njezine djece", navodi APA Papine riječi.

"Misija Hrvata (u Europi) moglo bi biti jačanje povijesnosti naših kultura u odnosu na jedan apstraktni racionalizam", rekao je Papa.

Agencija STA ističe da je Papa u svom prvom govoru po dolasku u zračnu luku Pleso rekao da Hrvatska pripada Europi te joj, na poseban način, daje doprinos u duhovnim i moralnim vrijednostima. Papin dolazak u Hrvatsku zabilježio je veliki broj stranih medija. Tako o njemu pišu The Washington Post i USA Today koji također u prvi plan stavljaju potporu Svetog Oca pridruživanju hrvatske Europskoj uniji.

BBC javlja da se dolazak Pape u Hrvatsku poklapa s Nacionalnim danom obitelji, ali da je "širi tajming puno važniji: Hrvatska će obilježiti 20 godina neovisnosti ovoga mjeseca i sada je na pragu članstva u EU-u i nada se da će postati članicom 2013."

Agencija APA izdvaja isječke iz Papinog govora na Plesu.

"O dvadesetoj obljetnici proglašenja neovisnosti i uoči punopravnog pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, davna i nedavna prošlost vaše zemlje potiče na promišljanje sve europske narode pomažući, kako svakom pojedinom tako i čitavoj zajednici, da očuva i obnovi neprocjenjivu zajedničku baštinu ljudskih i kršćanskih vrijednosti", rekao je Sveti Otac, a prenosi APA.

"Od samih početaka, vaš narod pripada Europi te joj, na poseban način, daje doprinos u duhovnim i moralnim vrijednostima, koje su kroz stoljeća oblikovale svakodnevni život kao i osobni i nacionalni identitet njezine djece", navodi APA Papine riječi.

Vatikanski radio je javio da je Papa "toplo primljen u Hrvatskoj". U svom izvješću prenosi dojmove s dočeka na kojemu su djeca i njihovi roditelji odjeveni u tradicionalni nošnje mahali zastavicama Hrvatske i Vatikana.

"Jedan maleni dječak dao je nasmiješenom Benediktu buket bijelog, crvenog i žutog cvijeća, a drugi je, rekavši da jednoga dana želi postati pilot Papinog zrakoplova, izazvao prigušeni smijeh Svetog Oca. Na kraju krajeva, to je posjet čije je središte katolička obitelj, a to je i Papa naglasio u svom govoru rekavši da je došao proslaviti Prvi nacionalni dan hrvatskih katoličkih obitelji".

04.06.2011. 17:40:00
http://metro-portal.hr/svjetski-mediji-se-raspisali-o-papinom-posjetu-hrvatskoj/59727/