Metro-portal.hr

objavljeno 19.11.2013. 08:02:00
HMM ...

Svjetski mediji o diverziji u Vukovaru

Predsjednici Sabora, države i vlade Josip Leko, Ivo Josipović i Zoran Milanović napustili su kolonu u spomen vukovarskim žrtvama jer im je druga kolona prepriječila put

Vlada u Vukovaru
Vlada u Vukovaru (Twitter)

Opstruiranje kolone u kojoj je bio državni vrh bilo je očekivano, piše STA, jer je 'posebnu dobrodošlicu' organizirao tzv. Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara koji se već tri mjeseca protivi postavljanju dvojezičnih ploča, na kojima je tekst i na ćirilici, u tome hrvatskome gradu na Dunavu, 'simbolu otpora protiv srpske agresije', piše STA.

Dvije kolone sjećanja, piše Beta, svjedočile su 'o sporu vlasti i protivnika ćirilice oko uvođenja dvojezičnosti u tome gradu'. Jedna je bila službena, a drugu, 'nazvanu vukovarska kolona, predvode predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara koji se protivi ćirilici u tome gradu i u njoj je znatno više sudionika'.

Kad su predstavnici državnog vrha zaustavljeni i nakon konzultacija odlučili odustati od sudjelovanja u mimohodu, hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je, piše Beta, kako je stožer 'kolonu doživio kao utakmicu, pa neka se igraju sami'. Predsjednik države Ivo Josipović rekao je kako je na djelu 'očita opstrukcija i da će se povući iz pijeteta prema Vukovaru', javlja dopisnica Bete koja je članak naslovila 'Dan sjećanja pretvoren u protuvladin događaj'.

France Presse piše o tenzijama koje prate obilježavanje 22. godišnjice pada Vukovara, a koje traju od rujna otkad hrvatska vlada pokušava postaviti dvojezične ploče u tome gardu. Brojni sudionici kolone u majicama su na kojima piše 'za hrvatski Vukovar - ne ćirilici', javlja AFP.

Austrijska APA piše kako je Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara u kojem su ratni veterani koji prosvjeduju protiv ćirilice blokirali put koloni s državnim vrhom, u kojoj je prvi put sudjelovao i Milorad Pupovac, parlamentarni zastupnik srpske stranke SDSS-a.

Tanjug se u tekstu 'Dan sjećanja - politički obračun branitelja i vlasti', poziva na hrvatske medije i kaže kako su u Vukovaru svi okrenuli leđa Josipoviću, Leki i Milanoviću. Koloni branitelja priključili su se i generali Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak, te pjevač Marko Perković Thompson, 'čije pjesme veličaju ustaštvo', piše Tanjug.

Associated Press javlja kako su 'hrvatski nacionalisti onemogućili sudjelovanje vladinih dužnosnika u povorci kojom se obilježava 22. godišnjica pada Vukovara'. U toj povorci koju su organizirali nacionalistički vođe i ratni veterani bili su deseci tisuća sudionika, piše AP.

Talijanska agencija ANSA spominje 'osamdeset tisuća sudionika pod vodstvom veteranskih udruga i nacionalističkih skupina koje se protive javnoj upotrebi ćirilice u Vukovaru'.

19.11.2013. 08:02:00
http://metro-portal.hr/svjetski-mediji-o-diverziji-u-vukovaru/81680/