Metro-portal.hr

objavljeno 05.06.2008. 05:24:24
EKOSFERA

Svjetski dan zaštite okoliša - Odbacimo stare navike!

Prosječan građanin Hrvatske proizvodi 6,6 tona ugljičnog dioksida godišnje

Čuvajmo prirodu
Čuvajmo prirodu (AFP)

Svjetski dan zaštite okoliša, 5. lipnja, ove se godine obilježava pod sloganom ‘Odbacimo stare navike! Razvijajmo gospodarstvo s manje CO2’ (Kick the Habit! Towards a Low Carbon Economy).

Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP) ove je godine pozvao sve države u svijetu da se snažno zauzmu za smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova i gospodarski rast potiču s manje ugljičnog dioksida, te za učinkovitu uporabu energije i proizvoda neopasnih za okoliš.

- Često nas tek kriza upozori na stvarnost, a pred nama je klimatska kriza. I dok je približne troškove klimatskih promjena nemoguće izračunati, cijena borbe protiv klimatskih promjena mogla bi biti manja nego što mislimo. Predviđa se da bi taj trošak mogao biti manji od jedan posto svjetskog BDP-a - a to je niska cijena za pobjedu u globalnom ratu - stoji u poruci glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona.

Iz UN-ovih agencija za Hrvatsku jučer je priopćeno da prosječan Hrvat proizvodi čak oko 6,6 tona ugljičnog dioksida na godinu, a pojedinačna onečišćenja koja prouzroče građani u prosjeku dosežu oko trećine ukupna onečišćenja Hrvatske te da je svatko odgovoran za smanjenje svog ‘otiska ugljika’.

Rast stakleničkih plinova

UN-ov program za razvoj (UNDP)  navodi da se Hrvatska nalazi na raskrižju. Nakon početnog pada ukupnih ispuštanja stakleničkih plinova u početku 90-ih, tipičnog   za gospodarstva tranzicijskih zemalja, emisije u Hrvatskoj danas su u usponu i uskoro će prijeći granicu emisija bazne godine (1990.), postavljenu Protokolom iz Kyota, potpisnica kojega je i Hrvatska.

‘Budući da Hrvatska na svom putu u EU postaje vodeća zemlja u regiji, UNDP u Hrvatskoj odlučio je posvetiti ovogodišnje nacionalno ‘Izvješće o društvenom razvoju’ klimatskim promjenama iz perspektive društvenog razvoja. To je pilot-istraživanje posljedica klimatskih promjena za neku zemlju i donosi različite scenarije prilagodbe na njih’, navodi se u priopćenju UNDP-a.

Prekinuta šutnja

‘Izvješće će procijeniti ranjivost hrvatskog gospodarstva na utjecaje klimatskih promjena u nekim ključnim sektorima kao što su poljoprivreda, gospodarenje obalnim područjem i turizam. Tim izvješćem UNDP u Hrvatskoj želi ‘prekinuti šutnju’ i potaknuti raspravu o tome kako razvoj Hrvatske učiniti što manje ranjivim na posljedice klimatskih promjena’, dodaju iz UNDP-a. (HINA) 

05.06.2008. 05:24:24
http://metro-portal.hr/svjetski-dan-zastite-okolisa-odbacimo-stare-navike/8153/