Metro-portal.hr

objavljeno 13.06.2013. 04:21:00

Svjetski dan pletenja u javnosti 2013.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana pletenja u javnosti je promoviranje ove tradicijske vještine duboko ukorijenjene u zagrebačku i hrvatsku kulturnu baštinu

Opletite i vi u javnosti
Opletite i vi u javnosti (O'grada)

Kulturni klub O'grada i radionica O'pleti pozivaju vas na obilježavanje Svjetskog dana pletenja u javnosti na Trgu dr. Franje Tuđmana u subotu, 15. lipnja 2013. od 15 do 19 sati. Pridružite nam se i ove godine u obilježavanju najvećeg zapletenog događaja na svijetu kao i tisućama pletača diljem svijeta.

Za sudionike ove manifestacije pripremili smo mnoga iznenađenja i nagradne igre.

15:00 početak okupljanja

17:00 nagradna igra za pletače: PRIPREMA, POZOR, O'PLETI!

-natjecanje u brzom pletenju, cilj igre je o'plesti što više redova na 25 očica, uzorak po izboru; nagrađujemo 5 najboljih rezultata + dodatna nagrada za najljepši uradak

18:00 nagradna igra za nepletače

18:45 pospremanje travnjaka

19:00 razlaz

Cilj obilježavanja Svjetskog dana pletenja u javnosti je promoviranje ove tradicijske vještine duboko ukorijenjene u zagrebačku i hrvatsku kulturnu baštinu. Uz promociju vještine tu je i razbijanje predrasuda o pletačima i pletiljama, te njihovoj intelektualnoj i starosnoj strukturi.

Zasigurno postoje pletilje koje uživaju u pletenju osamljene, ne govore o svojoj aktivnosti u strahu da će biti ismijane, nesvjesne da upravo kolegica s kojom dijele ured iz dana u dan plete već godinama. Ovim izlaskom iz svojih domova s iglama u ruci, u većoj grupi, želimo upoznati ljude kako se ovom zanimljivom i smirujućom aktivnošću rješavamo stresa.

Svjetski dan pletenja u javnosti (Word Wide Knit in Public Day-WWKIP) po prvi puta je održan 2005. kada je povezao 25 lokalnih pletačkih događaja širom svijeta, a danas ih ima preko 800. Obilježava se od druge do treće subote u lipnju, te se tako pretvara u cjelotjednu proslavu pletaćih i drugih aktivnosti vezanih uz niti i tkanine.

Pletenje u javnosti je potpuno besplatno za sudionike, a organizatori će se potruditi da osiguraju i pribor kojim će i slučajni prolaznici imati priliku okušati se u ovoj vještini.

13.06.2013. 04:21:00
http://metro-portal.hr/svjetski-dan-pletenja-u-javnosti-2013/78699/