Metro-portal.hr

objavljeno 28.07.2018. 12:01:00
28. SRPNJA

Svjetski dan hepatitisa je danas

Pronalazak milijuna nedijagnosticiranih pacijenata - njih ukupno oko 290 milijuna, koji nesvjesno šire zarazu i u visokom su riziku od razvoja ciroze i raka jetre, ističe se kao prioritet

Danas je Svjetski dan hepatitisa
Danas je Svjetski dan hepatitisa (Arhiva)

Svjetski dan hepatitisa obilježava se 28. srpnja, na rođendan znanstvenika dobitnika Nobelove nagrade dr. Barucha Blumberga koji je otkrio hepatitis B virus (HBV) i razvio dijagnostički test i cjepivo za virus.

Eliminacija hepatitisa u Hrvatskoj započinje s pronalaženjem desetaka tisuća nedijagnosticiranih pacijenata - procjenjuje se da najmanje 15.000 građana Hrvatske ima kronični hepatitis C a da to i ne zna, upozoravaju iz Hrvatskog društva za bolesti jetre Hepatos, u povodu Svjetskog dana hepatitisa koji se danas obilježava pod sloganom "Testiraj. Liječi. Hepatitis".

Hepatos je, u suradnji s European Liver Patients Association ELPA i World Hepatitis Allianceom (WHA), nositelj nacionalne kampanje, koja nastoji podići svijest o toj bolesti, utjecati na razvoj nacionalne strategije, istaknuti potrebu za većim globalnim naporima te potaknuti ljude na testiranje.

Pronalazak milijuna nedijagnosticiranih pacijenata - njih ukupno oko 290 milijuna, koji nesvjesno šire zarazu i u visokom su riziku od razvoja ciroze i raka jetre, ističe se kao prioritet za ostvarenje cilja Svjetske zdravstvene organizacije - eliminacije virusnog hepatitisa do 2030. godine.

U prigodi obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa, Hepatos podsjeća na svoje dosadašnje aktivnosti - javnozdravstvenim akcijama Mobilnog InfoHep Centra podupro je širenje prevencije, testiranja i liječenja hepatitisa, promicao univerzalnu zdravstvenu skrb za sve hepatitis rizične skupine i radio na širenju partnerstva i podizanja svijesti u borbi protiv virusnog hepatitisa.

Nacionalnom kampanjom priključuje se kampanjama WHA: "Pronađimo izgubljene HCV milijune" i  "Eliminirajmo hepatitis", koje za cilj imaju osvještavanje globalne zajednice o problemima virusnih hepatitisa.

Izvijestili su kako su, kako bi što više podigli svijest javnosti i educirali opću populaciju s posebnim naglaskom na mlade, nacionalnu kampanju objavili i na društvenim mrežama gdje ju je do sada vidjelo čak 216.341 ljudi.

Ususret Svjetskom danu hepatitisa proslijeđene su upute liječnicima primarne zdravstvene zaštite koga testirati i kako prepoznati HCV, kampanja se provodila u više hrvatskih gradova, među ostalim, nudilo se besplatno i anonimno testiranje, savjetovanje te pregled jetre elastografijom.

Nacionalnu kampanju Svjetskog dana hepatitisa 2018. podržava Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske.

28.07.2018. 12:01:00
http://metro-portal.hr/svjetski-dan-hepatitisa-je-danas/113467/