Metro-portal.hr

objavljeno 11.02.2018. 12:01:00
DANAS

Svjetski dan bolesnika, 11. veljače

Cilj Svjetskog dana bolesnika jest poticati svijest o nužnosti primjerene skrbi o bolesnicima, poštivanja njihovih prava i empatije koju svaki od bolesnika zaslužuje

Danas je Svjetski dan bolesnika
Danas je Svjetski dan bolesnika (Arhiva)

Svjetski dan bolesnika ima za cilj poticati svijest o nužnosti primjerene skrbi o bolesnicima, poštivanja njihovih prava i empatije koju svaki od bolesnika zaslužuje.

Naime, unatoč znatnom tehnološkom napretku i terapijskim inovacijama koje odlikuju modernu medicinu, pojam bolesti i danas sa sobom neminovno nosi obilježje stigme.

Obilježavanjem svjetskog dana bolesnika se ujedno sve ljude potiče da promisle o vlastitim mogućnostima sudjelovanja u brizi za oboljele.

U zdravstvenoj je skrbi osim stručne pomoći osobito važan humani pristup i emocionalna podrška oboljelima.

Niti jedan se bolesnik, bez obzira na okolnosti u kojima se nalazi ili okolnosti koje su dovele do razvoja bolesti, ne bi trebao osjećati odbačenim, zaboravljenim ili krivim za vlastitu bolest.

Obilježavanjem ovog dana se izražava i zahvala svim zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima koji skrbe za bolesnike na trudu i humanosti koju iskazuju svojim samoprijegornim radom.

Povodom Svjetskoga dana bolesnika vrijedno je naglasiti prava koja pripadaju svakom bolesniku, a koja su definirana Zakonom o zaštiti prava pacijenata (NN 169/04, 37/08):
-pravo na suodlučivanje i pravo na obaviještenost
-pravo na prihvaćanje odnosno odbijanje medicinskih postupaka ili zahvata
-pravo na povjerljivost
-pravo na privatnost
-pravo na pristup medicinskoj dokumentaciji
-pravo na zaštitu pri sudjelovanju u kliničkim ispitivanjima
-pravo na pritužbu

11.02.2018. 12:01:00
http://metro-portal.hr/svjetski-dan-bolesnika-11-veljace/110250/