Metro-portal.hr

objavljeno 25.06.2010. 11:29:16
VAŽNI RAZGOVORI

Svjetski čelnici okupili se u Kanadi na summitu G8 i G20

U Torontu će se u tri dana okupiti svjetski čelnici koji će razgovarati o ekonomskom razvoju, svjetskoj sigurnosti i kriznim žarištima

summit G8 G20
summit G8 G20 (Getty Images)

Od petka, 25. lipnja do nedjelje, 27. lipnja u kanadskom Torontu održat će se sastanci na vrhu skupine osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G8) i skupine vodećih industrijskih i zemalja u razvoju (G20).

Summit G8 u petak i subotu bit će usredotočen na ekonomski razvoj i pitanja svjetske sigurnosti i krizna žarišta, dok će G20 u subotu navečer i nedjelju raspravljati o gospodarskoj i financijskoj reformi.

>> Milijuni gladuju, a čelnici G8 izbjegavaju summit o hrani

"Poruka Europske unije tim dvama sastancima ovdje u Kanadi je jasna: ne smijemo dopustiti slabljenje globalne, koordinirane akcije u borbi protiv ekonomske krize", rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso novinarima u Torontu.

Barroso i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy doputovali su u Toronto u četvrtak gdje su im se kasnije pridružili predsjednici Francuske, Rusije i SAD-a, premijeri Velike Britanije, Japana i Italije te njemačka kancelarka.

>> G20 postaje glavni forum svjetskog gospodarstva

Sastanak na vrhu G8 održava se u odmaralištu Deerhurstu, 300 kilometara sjeverno od Toronta. U subotu će im se pridružiti čelnici Argentine, Australije, Brazila, Kine, Indije, Indonezije, Meksika, Saudijske Arabije, Južne Afrike, Južne Koreje, Španjolske i Turske s kojima čine skupinu G20.

Nekoliko stotina ljudi ujedno u središtu Toronta prosvjeduje protiv summita, odnosno politike najrazvijenijih zemalja svijeta. (hina/metro-portal)

25.06.2010. 11:29:16
http://metro-portal.hr/svjetski-celnici-okupili-se-u-kanadi-na-summitu-g8-i-g20/43353/