Metro-portal.hr

objavljeno 05.05.2010. 22:42:17
SAFE ZONE

Svjetske velesile podržale zabranu nuklearnog oružja na Bliskom istoku

To bi značilo i da bi se Izrael morao odreći nuklearnog oružja, pa Hillary Clinton kaže kako još nije trenutak za uspostavu takve zone

(Shutterstock)

Sjedinjene Države, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Kina u srijedu su izrazili potporu nastojanjima da se Bliski istok učini zonom bez nuklearnog oružja što bi značilo i da bi se Izrael morao odreći svih svojih atomskih bombi.

"Predani smo punoj provedbi rezolucije 1995 NPT-a o Bliskom istoku i podržavamo sve napore koji se čine u tom cilju", reklo je pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a u zajedničkoj izjavi objavljenoj na konferenciji o sprječavanju širenja nuklearnog naoružanja.

"Spremni smo razmotriti sve relevantne prijedloge tijekom konferencije o sprječavanju širenja nuklearnog naoružanja (NPT) kako bi došli do dogovorene odluke o poduzimanju konkretnih koraka u tom smjeru", kaže se u izjavi koju je dobila agencija Reuters.

Egipat je uputio potpisnicama sporazuma, kojih je 189, poziv na konferenciju iduće godine o uklanjanju nuklearnog naoružanja s Bliskog istoka na kojoj bi sudjelovale sve zemlje regije.

SAD i Rusija, uz podršku ostale tri zemlje kojima je po NPT-u dopušteno imati nuklearno oružje, pregovaraju s Egiptom da iznese prihvatljiv kompromisni prijedlog, rekli su zapadni diplomati.

Iako izraelski saveznik SAD podržava načela predložene zone i egipatski poziv na konferenciju, državna tajnica Hillary Clinton u ponedjeljak je rekla da trenutak još nije zreo za uspostavu takvu zone. Egipat kaže da su i Izrael i Iran nuklearne prijetnje regiji i želi djelovanje spram obje države.

Ne imenujući države izjava poziva i one države koje nisu potpisnice NPT-a da mu se pridruže. Izrael, kao i Indija i Pakistan koji imaju nuklearno oružje, nikada nisu potpisali sporazum, ali se pretpostavlja da imaju veći atomski arsenal. (hina/metro-portal)

05.05.2010. 22:42:17
http://metro-portal.hr/svjetske-velesile-podrzale-zabranu-nuklearnog-oruzja-na-bliskom-istoku/39379/