Metro-portal.hr

objavljeno 16.10.2022. 11:01:00
FILMOVI

Svjetska premijera filma "Tragovi" Dubravke Turić

Film "Tragovi", dugometražni prvijenac redateljice Dubravke Turić koji je producirala Ankica Jurić Tilić, imao je svjetsku premijeru prvoga dana 38. Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi

Tragovi
Tragovi (Kinorama)

Premijeri u Varšavi prisustvovale su redateljica Turić, producentica Jurić Tilić, glumice Marija Škaričić i Lana Barić, litvanska koproducentica Ieva Norviliene i skladatelj Jonas Jurknas. Festival se održava od 14. do 23. listopada, a 'Tragovi' su jedan od 15 filmova koji konkuriraju u Natjecateljskom programu 1-2

Redateljica Turić istaknula je kako je film izašao pred publiku nakon petogodišnjeg rada.

- Film je jako dobro primljen i prvi komentari su odlični, izjavila je nakon premijere.

Radnja filma vrti se oko posljednje članice nekad brojne obitelji, znanstvenice Ane, čiju ulogu tumači Marija Škaričić. Ana se suočava s osobnom krizom, a antropološko istraživanje koje vodi isprepliće se s njenim osjećajem izgubljenosti. Nizom podudarnosti, tragovi i simboli na stećcima postat će joj ujedno putokaz prema izlazu iz vlastite traume, ističe se u priopćenju. 

Uz Mariju Škaričić, zapažene uloge ostvarili su Nikša Butijer, Mate Bulin, Lana Barić i Tvrtko Jurić. Uz režiju, Dubravka Turić potpisuje zajedno s Danijelom Žeželjom i scenarij filma koji je sama montirala. Direktor fotografije je Damjan Radovanović, scenografkinja je Tajana Čanić Stanković, kostimografkinja Željka Franulović, slikarica maske Snježana Gorup, skladatelj Jonas Jurknas, a dizajnerica zvuka Dubravka Premar.

Dubravka Turić završila je zagrebačku Akademiju dramskih umjetnosti, a njen prvi kratki igrani film 'Belladonna' osvojio je Zlatnog Lava Orizzonti, nagradu za najbolji kratki igrani film na venecijanskoj Mostri 2015. godine. Dubravkin drugi kratkometražni film 'Trešnje' premijerno je prikazan u Cannesu u sekciji 'Quinazaine des realisateurs'.

Uz Kinoramu kao glavnog producenta, film je nastao u koprodukciji s litvanskim Tremorom i srbijanskom Coronom.

Hrvatska premijera filma 'Tragovi' bit će 26. listopada na 20. Zagreb film festivalu, a film se u kino distribuciji očekuje u siječnju 2023.

16.10.2022. 11:01:00
http://metro-portal.hr/svjetska-premijera-filma-tragovi-dubravke-turic/139668/