Metro-portal.hr

objavljeno 08.11.2013. 13:20:00
GROZNO

Svjetska karta depresije pokazuje strašne podatke

Sjever Afrike i Bliski istok svjetska su žarišta depresije, što ne čudi kad se uzmu u obzir događanja u tim dijelovima svijeta

Svjetska karta depresije
Svjetska karta depresije (PLOS)

Depresija je bolest današnjice, definitivno, pogotovo nakon što je objavljeno istraživanje o rasprostranjenosti, trajanju i učestalosti depresije - ovu dijagnozu ima preko 4 posto ukupne svjetske populacije, što je zapravo zastrašujuća brojka. 

Na karti se vidi okviran broj stanovnika svake zemlje koji imaju klinički dijagnosticiranu depresiju, što prema tvrdnjama znanstvenika zapravo predstavlja samo vrh ledenjaka, jer tek svaka deseta depresivna osoba potraži pomoć liječnika i dobije dijagnozu. 

Uz to, siromašne zemlje nemaju kvalitetno napravljena istraživanja i ankete, pa su i ti podaci temeljeni na procjenama, a u dosta njih su psihički problemi tabu, tako da su stope depresije sigurno bitno više od pokazanih. 

Bliski Istok, Sjeverna Afrika, Subsaharska Afrika, Istočna Europa i Karibi imaju redom preko pet posto populacije koja pati od depresije, a od zemalja u okruženju jedini koji su u najvišoj stopi su članice EU - Slovenija i Hrvatska. 

08.11.2013. 13:20:00
http://metro-portal.hr/svjetska-karta-depresije-pokazuje-strasne-podatke/81487/