Metro-portal.hr

objavljeno 13.05.2019. 11:29:00
NAJAVE

Svjetska jazz elita uskoro stiže u Zagreb!

Osim jakih domaćih imena, na festivalu će se predstaviti vhunska svjetska imena jazza - Vanessa Rubin, Zadeno Trio i Black Art Jazz Collective

Sjajan izbor izvođača
Sjajan izbor izvođača (Arhiva)

Festival Jazz.hr/proljeće počinje ovog tjedna, a održat će se od 15. do 18. svibnja u Zagrebu na dvije lokacije. Osim jakih domaćih imena, na festivalu će se predstaviti vhunska svjetska imena jazza - Vanessa Rubin, Zadeno Trio i Black Art Jazz Collective!

Zadeno Trio je talijanski višestruko nagrađivani jazz trio utemeljen 2014. u Nizozemskoj, a na festivalu Jazz.hr/proljeće nastupit će 16. svibnja. Trio, pod vodstvom mladog, nadarenog napuljskoga saksofonista, klarinetista, aranžera i skladatelja Claudia Jr De Rose, čine još kontrabasist Alessio Bruno i bubnjar Jacopo Zanette. Trio je pobijedio na nekoliko međunarodnih jazz natjecanja, a njihov koncert u Zagrebu ostvaren je u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu.

Pjevačica toplog glasa kristalne jasnoće, Vanessa Rubin je studirala klasičnu glazbu, ali rano je prešla na jazz. Njezina je karijera doživjela uzlet nakon što se 1982. preselila u New York gdje je nastupala s kvartetom Pharoaha Sandersa. Od tada je ostvarila suradnje s vrhunskim jazz glazbenicima, uključujući Kennyja Barrona, Cecila Bridgewatera, Tootsa Thielemansa, Clarka Terryja, Cedara Waltona i Herbiea Hancocka, kao i orkestrima Lionela Hamptona, Mercera Ellingtona i Woodyja Hermana. Objavila je desetak vlastitih albuma na kojima su joj partneri bili ugledni jazzisti, među ostalima Cecil Bridgewater, Kenny Burrell, Monty Alexander, Billy Higgins, Eric Alexander i Don Braden. U Zagrebu će nastupiti 17. svibnja s Jazz Orkestrom Muzičke akademije pod vodstvom dirigenta Saše Nestorovića. Koncert će se održati na Muzičkoj akademiji s početkom u 19:30 sati.

All stars sekstet uglednih američkih post bop glazbenika, Black Art Jazz Collective je posvećen pronalaženju novih smjernica u jazzu kao važnoj afroameričkoj umjetničkoj formi. Njihove se izvedbe zasnivaju na tradiciji hardbopa 1950-ih i 1960-ih, ali uz pristup postbopu koji im omogućava manevarski prostor da svojom glazbom, osim afroameričkog glazbenog nasljeđa, dotaknu i suvremenije stilove poput funka i hip- hopa. U Zagreb stižu 18. svibnja.

U nedjelju 19. svibnja će se u dvorani HDS-a s početkom u 11 sati održati glazbena radionica Black Art Jazz Collectivea.

Glavna misao vodilja Jazz.hr-a je omogućiti domaćoj publici dolazak na koncerte najkvalitetnijih jazz glazbenika, educirati mlade glazbenike kroz koncerte, radionice i direktnu suradnju sa svjetskim zvijezdama, kao i dogovoriti međunarodne suradnje, na način da hrvatskim jazzistima otvore vrata za nastupe na stranim pozornicama. Ulaznice za proljetno izdanje Jazz.hr-a u prodaji su putem sustava ulaznice.hr

Piše: Đurđica Sarjanović
13.05.2019. 11:29:00
http://metro-portal.hr/svjetska-jazz-elita-uskoro-stize-u-zagreb/118429/