Metro-portal.hr

objavljeno 26.02.2010. 17:54:20
POTICAJ ZAPOŠLJAVANJU

Svjetska banka odobrila kredit Bosni i Hercegovini

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke u Washingtonu odobrio je BiH beskamatni kredit Međunarodne udruge za razvoj u iznosu od 15 milijuna američkih dolara

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Namjena je zapošljavanje socijalnih kategorija, invalida i razvojačenih pripadnika oružanih snaga, objavio je u petak ured Svjetske banke u Sarajevu. Kako se navodi u priopćenju, projekt potpore mrežama socijalne sigurnosti i zapošljavanju važan je dio provedbe reformi socijalne zaštite.

Značajan dio zajma, osam milijuna dolara, iskoristit će se zapošljavanje ugroženih osoba kao što su invalidi i razvojačeni pripadnici oružanih snaga. Očekuje se da bi se tim novcem moglo zaposliti oko 10.000 takvih osoba u sljedeće četiri godine.

"Kako su vlasti u Bosni i Hercegovini potvrdile predanost reformama boljim usmjeravanjem socijalne zaštite i veteranskih naknada, ovaj projekt potvrđuje odlučnost Svjetske banke da pomogne zemlji u ovom važnom reformskom procesu", rekao je voditelj ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini Marco Mantovanelli.

Svjetska banka je do sada kroz razne projekte osdobrila 367,4 milijuna američkih dolara.

Poteškoće s proračunom posebno se javljaju u Federaciji BiH. U utorak je više od dvije tisuće prosvjednika natjeralo zastupnike u parlamentu Federacije da s dnevnog reda redovite sjednice skinu vladin prijedlog zakona kojim bi se uvela ograničenja na proračunska izdvajanja za plaće ali i socijalne potrebe.

Ultimativno su tražili da Zastupnički dom odbije raspravu o vladinim prijedlozima koji su trebali osigurati provedbu dijela sporazuma o stand-by aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Stand-by aranžman izrijekom traži od vlasti u BiH značajno smanjenje javne potrošnje, uključujući tu i, primjerice, izdvajanja za razvojačene branitelje.

Federalni parlament ipak je u srijedu prihvatio više braniteljskih zakona, koji omogućuju deblokiranje novca što su ga Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond obećali dati recesijom pogođenoj BiH.

Zastupnici su time prihvatili zakone kojima će se ograničiti primanja više braniteljskih i stradalničkih kategorija, što je uvjet Svjetske banke i Europske komisije za odobravanje više od pola milijarde maraka u ovoj godini. Te izmjene prethodno su usuglašene s predstavnicima braniteljskih organizacija. (hina/metro-portal)

26.02.2010. 17:54:20
http://metro-portal.hr/svjetska-banka-odobrila-kredit-bosni-i-hercegovini/34175/