Metro-portal.hr

objavljeno 21.04.2010. 06:58:27
BESPLATNA STATISTIKA

Svjetska banka javnosti otvara svoje baze podataka

Po prvi puta, podaci će biti dostupni na drugim jezicima osim engleskoga

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

Svjetska banka u utorak je ponudila besplatan pristup do više od 2000 financijskih, poslovnih, zdravstvenih, gospodarskih i demografskih razvojnih statistika, koje su do sada uglavnom bile dostupne samo pretplatnicima.

Odluka, koja je dio širih napora da se poveća pristup informacijama u Svjetskoj banci, znači da će se istraživači, novinari, nevladine organizacije, poduzetnici, studenti i đaci moći koristiti bazama podataka Svjetske banke putem nove web stranice, data.worldbank.org.

Stručnjaci kažu da inicijativa za otvaranje podataka Svjetske banke ima potencijal poticati politike u zemljama u razvoju da se više zasnivaju na dokazima, unoseći više istraživačkog i analitičkogh pristupa u proces razvoja. Potez će vjerojatno potaknuti veću potražnju za podacima i povećati sposobnosti zemalja da ih proizvedu, kazali su stručnjaci, prema priopćenju objavljenom u sjedištu Svjetske banke u Washingtonu.

Po prvi puta, podaci će biti dostupni na drugim jezicima osim engleskoga, s početnih 330 pokazatelja prevedenih na francuski, španjolski i arapski.

Hans Rosling, suosnivač Zaklade Gapminder i snažan zagovornik otvorenosti podataka Svjetske banke, rekao je da je to "prava stvar za učiniti, jer će poticati inovacije, a to je najvažnije". Izrazio je nadu da će potez nadahnuti izradu više alata za vizualizaciju podataka i pružiti primjer drugim međunarodnim institucijama.

"Važno je da podatke i znanja Svjetske banke učinimo dostupnim svima", rekao je predsjednik banke Robert Zoellick. "Statistike govore o ljudima u zemljama u razvoju i novim gospodarstvima i mogu odigrati važnu ulogu u pomaganju u prevladavanju siromaštva", dodao je Robert Zoellick na predstavljanju incijative.

"Stvarna moć otvorenih podataka je ogromna prilika da se podaci pretvore u znanje i korisne aplikacije kako bi se poboljšala transparentnost i odgovornost svih sudionika u razvoju", kazao je Aleem Walji, direktor Instituta za nove inovativne prakse pri Svjetskoj banci. "Slobodan i otvoren pristup podacima osnažit će građane da se više izravno uključuju u proces razvoja", dodao je Rosling.

Nova web stranica (data.worldbank.org) nudi puni pristup podacima iz 209 zemalja i teritorija, s nekim od podataka unazad 50 godina. Korisnici će moći učitavati podatke za cijelu određenu zemlju ili pokazatelj, imati brzi pristup sirovim podacima, komentirati podatake, slati podatke e-mailom i dijeliti ih na društvenim mrežama, rekao je Neil Fantom, viši statističar pri Svjetskoj banci.

Podaci dolaze iz puno različitih izvora, uključujući 186 zemalja članica Banke i više od 30 međunarodnih agencija, te od partnera iz privatnog sektora i nevladinih organizacija. Slobodni pristup koji je objavljen u utoraauključuje baze podataka za World Development Indicators, Afrika Development Indicators, Global Economic Monitor, Doing Business i Global Development Finance.(hina/metro-portal)

21.04.2010. 06:58:27
http://metro-portal.hr/svjetska-banka-javnosti-otvara-svoje-baze-podataka/38322/