Metro-portal.hr

objavljeno 18.05.2010. 16:15:03
PERFORMANS

"...svjetlo...is light..." Pina Ivančića u MSU 23. svibnja

Cjelodnevni plesno-glazbeni spektakl bit će izveden kao prateći program izložbe "Par lijevih cipela - povratak u stvarnost u Istočnoj Europi"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar/CROPIX )

Inspiraciju za najnoviji projekt „...svjetlo... is light..." performer i umjetnik Pino Ivančić pronašao je u fenomenu svjetla nastojeći ga sagledati kroz stilski posve otvorenu strukturu plesa, glazbe, performansa, događanja, ambijenta.

Događanje će započeti na istočnoj strani Muzeja u rano nedjeljno jutro u 6 sati, simbolično u vrijeme izlaska sunca, a završit će na njegovoj zapadnoj strani zalaskom sunca oko 21 sat.

Izvođači (plesači i muzičari) improvizirat će na „zadanu" temu svjetla tj. tražiti danome im svjetlu najprimjerenije pokrete i zvukove.

Završni segment, kao svojevrstan after party, odigrat će se u dvorani Gorgona u 20 sati gdje će David Belas i Elda Kosanović-Radovik izvesti performans „Imenovanje".

Autor Pino Ivančić konceptualni je autsajder, performer, likovni umjetnik, glazbenik. Alternativnoj kulturnoj sceni poznat je već od početka sedamdesetih godina kada ulazi u konceptualni krug i vode performansa.

U to vrijeme s prijateljima stvara „mental spirit music", a u pod uticajem Beuysa otvara procese za stvaranje tzv. „socijalne skulpture" čime već tada pripada nevelikoj skupini konceptualnih umjetnika koji su angažirano propitivali socijalističke vrijednosne sustave, ponajprije smisao rada i poziciju radnika.

Ivančićeva pozicija izvan centra te njegovo iskustvo radnika u brodogradilištu Uljanik osiguralo mu je „pravo" na dodatno radikaliziranje u prostoru umjetnosti.

Tijekom osamdesetih svoje umjetničke interese ostvaruje u prostoru spajanja medija glazbe, performansa i likovne umjetnosti (alterrock gupa „GustapH y njegovi dobry duhovy", a od devedesetih javnost ga pozna kao jednog od najprovokativnijih hrvatskih performera(„Theater like a Life/Life like a Theater ili Život je feferon..."),ali i kao alternativnog novomedijskog eksperimentatora (telefonski koncet Netz/Mreža, za Radio ORF).

Suradnici: David Belas, Elda Kosanović-Radovik, Irena Mikec, Ivini, uz zvučnu podlogu Vid J i Impro gosti /Veja, brojne plesačice i plesači

18.05.2010. 16:15:03
http://metro-portal.hr/svjetlo-is-light-pina-ivancica-u-msu-23-svibnja/40318/