Metro-portal.hr

objavljeno 02.02.2017. 16:01:00
EH...

Svizac Phil prorekao dugu i hladnu zimu

Najpoznatiji američki vremenski prognostičar, svizac Phil vidio je svoju sjenu i time nagovijestio da će zima ove godine trajati još šest tjedana

Ugledao je svoju sjenu
Ugledao je svoju sjenu (Arhiva)

U samoproglašenoj svjetskoj prijestolnici vremenskih prognoza Punxsutawneyju u zapadnoj Pennsylvaniji, svizac Phil je iz svoje jazbine u Gobbler's Knobu, tri kilometra istočno od grada, izvirio u rano ujutro po mjesnom vremenu i preko posebnih prevoditelja sa sviščeva jezika najavio da će zima ove godine trajati još šest tjedana.

Tradicija sviščevih vremenskih prognoza u SAD-u datira s kraja 19. stoljeća, a prve su zabilježene upravo na području Pennsylvanije. Sviščev dan obilježava se na Svijećnicu širom Sjedinjenih Država, no festival u Punxsutawneyju je najpoznatiji, a u svjetsku pop kulturu ušao je s filmom 'Beskrajan dan' iz 1993. s glumcem Billom Murrayem u glavnoj ulozi.

Od 119 sačuvanih prognoza od 1887. do 2015. godine Phil je rano proljeće predvidio tek 17 puta, nastavak oštre zimu čak 102 puta. Ovo je bila 130 Philova prognoza, a podaci o nijh 11 izgubljeni su. Svisci spavaju zimski san i njihov im biološki sat govori kada je vrijeme za buđenje i početak reprodukcije. To je pomoglo širenju legende da proljeće dolazi sa sviščevim buđenjem.

'Groundhog Day' i prateća pompa svake godine u Punxsutawney gradiću s 5,5 tisuća stanovnika privlači 30 tisuća ljudi i donosi mu dodatnih milijun dolara prihoda, po podacima tamošnje gospodarske komore.

02.02.2017. 16:01:00
http://metro-portal.hr/svizac-phil-prorekao-dugu-i-hladnu-zimu/102875/