Metro-portal.hr

objavljeno 27.03.2013. 12:58:04
BLAŽA KAZNA

Svizac Phil nije kriv što proljeće ne dolazi

U obranu svizca stigao je čovjek koji se za njega brine Bill Deeley preuzevši odgovornost za pogrešnu prognozu

Svizca iz Punxsutawneya proslavio je film Beskrajni dan s Billom Murrayem

Michael Gmoser, tužitelj iz Ohia u optužnici protiv Punxsutawney Phila kaže da je Phil "namjerno je i proračunato naveo ljude da povjeruju da će proljeće doći ranije", zatraživši smrtnu kaznu. 

Međutim, Bill Deeley tvrdi da je on osobno kriv za pogrešnu prognozu. Za AP je izjavio da je svizac točno predvidio još šest tjedana zime 2. veljače, ali da je on pogreškom najavio ranije proljeće jer nije dobro protumačio Philovo ponašanje. životinja tačno predvidjela još šest tjedana zime prošlog mjeseca, ali da je on greškom najavio rano proljeće, jer nije dobro protumačio Philovo ponašanje. 

Tužitelj Michale Gmoser je zbog ovog priznanja odlučio razmotriti mogućnost da smanji zahtjeve za kažnjavanje tuženog. 

"Iskreno, on je slatki mali glodavac, dražesno stvorenjce", rekao je tužitelj. "Ako se netko voljan ispričati, ja sam ga spreman saslušati". 

Dan svizca koji se obeležava u Punxsutawneyju, gradiću sjeverno od Pittsburga bazira se na vjerovanju da na taj dan svizac izlazi iz svoje jazbine da bi "predvido" vrijeme. 

Legenda kaže da ako svizac vidi svoju sjenku 2. veljače, uplašit će se i vratiti u brlog, što znači da će zima potrajati još šest tjedana. Ako je ne vidi, proljeće stiže.

27.03.2013. 12:58:04
http://metro-portal.hr/svizac-phil-nije-kriv-sto-proljece-ne-dolazi/77273/