Metro-portal.hr

objavljeno 03.06.2010. 18:18:55
KINA ŠUTI

Svijet se sjeća krvavih prosvjeda na trgu Tiananmen

Studentskih prosvjeda u noći s 3. na 4. lipnja 1989. sjetit će se cijeli svijet, dok su tadašnji događaji službenom Pekingu i dalje tabu tema

Tiananmen prosvjed
Tiananmen prosvjed (Wikipedia)

Obilježavanje uspomene na žrtve prodemokratskih studentskih prosvjeda na pekinškom trgu Tiananmenu održat će se u petak diljem svijeta, osobito u Hong Kongu, uz možda tek poneku izoliranu akciju disidenata u Kini koja uporno prešućuje to bolno poglavlje u povijesti zemlje.

Tisuće prosvjednika u Hong Kongu, kao i prethodnih godina, tradicionalnim bdjenjem uz svijeće obilježit će gušenje studenskih prosvjeda u noći s 3. na 4. lipnja 1989.

Kineske snage sigurnosti te su noći na trgu Tiananmen u Pekingu ubile stotine, a možda i tisuće studenata koji su tražili političke slobode i demokratske reforme.

Događaji s Tiananmena i dalje su tabu-tema u Kini čije vodstvo nije nikada objavilo službenu brojku ubijenih. Dok pekinške gradske vlasti navode da je poginula 241 osoba, udruge za ljudska prava spominju nekoliko tisuća.

Pokret Majke s Tiananmena stavio je na popis ubijenih 195 osoba, no vjeruje se da je to tek desetina žrtava. Traganju za žrtvama članovima pokreta otežava policija, ali i otpor nepovjerljivih obitelji.

Prošle je godine 20. obljetnica događaja s Tiananmena obilježena na svim kontinentima, od Sydneya do Londona, preko Washingtona do Hong Konga. Kineske vlasti su nekoliko dana prije pooštrile nadzor nad disidentima i naredile im da napuste Peking, a čak su i blokirale Twitter.

Uobičajene metode ušutkivanja neslaganja vlasti su proširile i na društvene internetske mreže preko kojih bi se mogla povesti rasprava o bilo kakvoj komemoraciji. Vladini nadzornici interneta blokirali su tada razmjene poruka na više od .6000 mrežnih stranica povezanih sa sveučilištima, kako bi spriječili bilo kakav razgovor o događajima 1989. godine. (hina/metro-portal)

03.06.2010. 18:18:55
http://metro-portal.hr/svijet-se-sjeca-krvavih-prosvjeda-na-trgu-tiananmen/41695/