Metro-portal.hr

objavljeno 18.08.2011. 18:58:00
ODBROJANI DANI?

Svijet poziva Asada da odstupi s vlasti

Danas je američka administracija po prvi puta uputila apel Bašaru al-Asadu da ode s vlasti, a pridružili su im se i Njemačka, Francuska te Velika Britanija

Fotografija vijesti

Pritisak na sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da odstupi s vlasti sve su žešći, a nakon što su se jučer sirijske snage sigurnosti ponovo brutalno obračunale s prosvjednicima, priopćenjem se napokon oglasio i Barack Obama, piše Hina.

"Za dobro sirijskog naroda, došlo je vrijeme da predsjednik Asad odstupi", napisao je Obama u izvršnoj uredbi kojom je naredio uvođenje sankcija, odnosno zamrzavanje svih vrijednosti sirijske vlade pod američkom jurisdikcijom i zabranu transakcija sa sirijskom vladom.

Američka državna tajnica Hillary Clinton pojasnila je da će nove sankcije "stegnuti obruč izolacije" oko Asada i njegove vlade, a s ciljem da ga se ukloni s vlasti.

"Sirijski narod zaslužuje vladu koja će poštivati njegovo dostojanstvo, štititi njegova prava i ispuniti njegova očekivanja. Asad tome stoji na putu", rekla je Clinton.

Apelima za odlazak s vlasti pridružili su se i Nicolas Sarkozy, Angela Merkel te David Cameron koji također pozivaju sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da odstupi.

Izjava francuskog predsjednika, njemačke kancelarke i britanskog premijera objavljena je nekoliko minuta nakon poziva američkog predsjednika i EU-a.

Sarkozy, Cameron i Merkel smatraju da je "predsjednik Asad, koji pribjegava brutalnim vojnim mjerama protiv vlastita naroda i odgovoran za cijelu situaciju, izgubio legitimitet i više ne može voditi zemlju".

"Libijski režim nastavlja s okrutnom i nasilnom represijom na vlastiti narod, uporno odbija odgovoriti na legitimne želje vlastita naroda te ga nastavlja obmanjivati, jednako kao što obmanjuje međunarodnu zajednicu, dajući prazna obećanja. Podupiremo nove oštre europske sankcije protiv režima predsjednika Asada, jer nasilje u Siriji mora odmah prestati", stoji u priopćenju.

18.08.2011. 18:58:00
http://metro-portal.hr/svijet-poziva-asada-da-odstupi-s-vlasti/62369/