Metro-portal.hr

objavljeno 18.06.2008. 00:46:05

‘Svijet nas je prepoznao’

Presretni izbornik Bilić okreće se utakmici protiv Turaka u petak

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)

Opet se osjetno kasnilo, umjesto u 13,30 jučerašnji sastanak Slavena Bilića s novinarima počeo je u 14,45. Zbog zastoja momčadi na putu iz Villacha; kišilo je i vozač Ivo morao je biti oprezan.

- Dojam? Ništa se preko noći nije promijenilo. Sretni smo zbog rezultata, još sretniji zbog načina na koji smo do njega došli, zbog igre kojom smo nadvisili vrlo motiviranog protivnika. Bili smo kompaktni, u stalnim pozitivnim iskakanjima svih pojedinaca. Zbog toga se i jesmo odlučili za devetoricu onih koji nisu sudjelovali u dva prva susreta, uvjereni da su u dvije godine, otkad smo zajedno, pogotovo pak u ova tri-četiri tjedna priprema, radili fantastično te da su u pravom izdanju.

“Turci nisu klase tipa Ballacka i Torresa, nisu najviše svjetske klase. Za razliku od nas...”
Slaven Bilić
izbornik Hrvatske
Hrvatska je otkriće aktualnog prvenstva? - zanimalo je novinara iz Beograda. No Bilić se nije složio:

- Nismo mi nikakvo otkriće, osim, možda, za neke. Zar se nismo potvrdili u kvalifikacijama, zar otkriće nismo bili i na Wembleyju?! Drago mi je što nas sve više ljudi prepoznaje kao veliku momčad. Ona raste. Jesmo oduševljeni, ali po našem sudu nismo napravili ništa spektakularno - bila je obveza plasirati se u četvrtfinale. Istina, učinili smo to na način koji je za neupućene pomalo neočekivan. Za nas nije bila iznenađenje ni pobjeda u dvoboju s Nijemcima...

Hoće li protiv Turske istrčati jedanaestorica koja je svladala Nijemce?

- Još je rano za odluku. Imamo nekoliko ozljeda, koje izgledaju benigno i sigurno će biti stornirane. S druge strane, preksinoć su se nametnuli momci iz tzv. prčuvne garniture, igrajuči fenomenalno. Do petka su tri treninga, izbor je izvrstan. Bit će dobro.

Knežević ‘out’Dariju Kneževiću završilo je Europsko prvenstvo. Branič Livorna ima distorziju koljena, no srećom magnetska rezonanca je pokazala kako nema puknuća ili napuknuća ligemenata što bi značilo nekoliko mjeseci oporavka. Ovako će propustiti ‘samo’ ostatak Eura...

Možemo li o Turcima? Podatak da su i Švicarsku i Češku nokautirali u završnim minutama dokaz je snage ili slabosti?

- Snage! Iako su u prvim poluvremenima bili dosta loši. Ako ćemo tumačiti tako, onda su se provukli. Opasni su do kraja, no nisu nepobjedivi!

Postava Fatiha Terima u očima izbornika:

- Moćna, snažna, spremna, puna motiva i kvalitete. Rado pucaju iz daljine, agresivni su i motorični. Izvrsni napadači i vezni, solidni defenzivci. (Branko Stipković (sn)/EPEHA)

18.06.2008. 00:46:05
http://metro-portal.hr/svijet-nas-je-prepoznao/8765/