Metro-portal.hr

objavljeno 20.07.2010. 19:34:49
ISTRAŽIVANJE

Svijet ima uranija za narednih sto godina

trenutno rapoložive količine uranija mogle bi biti dovoljne za tisuće godina uz upotrebu ultramodernih nuklearnih reaktora

nuklearna elektrana
nuklearna elektrana (Shutterstock)

Količina uranija koja je trenutačno raspoloživa u svijetu i upotrebljava za proizvodnju nuklearne energije dovoljna je za potrebe svijeta u idućih stotinu godina, kaže se u studiji objavljenoj u utorak u Beču.

No te trenutačno raspoložive količine mogle bi biti dovoljne "za tisuće godina" uz upotrebu ultramodernih nuklearnih reaktora, kaže se u toj studiji nazvanoj "Uranij 2009.: izvori, proizvodnja i potražnja".

uranij rudačaStudiju je objavila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) Po podacima o potrošnji za 2008. dokazani izvori u ovome trenutku bit će dovoljni za osiguranje opskrbe uranijem više od stotinu godina", dodaje se u studiji.

Studija naglašava da su ta predviđanja utemeljena na sadašnjoj tehnologiji proizvodnje nuklearne energije. "Upotreba modernih reaktora i napredne tehnologije može dugoročno imati pozitivan utjecaj na količine koje bi onda mogle potrajati i tisućama godina", kaže se u studiji. Početkom prošle godine svjetske su zalihe uranija bile 6,3 milijuna tona, kaže se u toj studiji što izlazi svake dvije godine. Kanada, Kazahstan, Australija i Namibija glavni su proizvođači uranija. (hina/metro-portal)

20.07.2010. 19:34:49
http://metro-portal.hr/svijet-ima-uranija-za-narednih-sto-godina/44840/