Metro-portal.hr

objavljeno 23.07.2008. 22:05:58

Švicarsko-libijske diplomatske razmirice zbog uhićenja Gadafijeva sina

Libijci osuđuju uhićenje Hanibala Gadafija i njegove supruge

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)

Švicarska je svojim državljanima savjetovala da ne putuju u Libiju zbog krize koju je nedavno prouzročilo privremeno uhićenje sina Moamera El-Gadafija, izvijestili su u srijedu službeni izvori.

Istodobno svjetske agencije javljaju iz Libije da je u srijedu pred zgradom švicarskog veleposlanstva u Tripoliju prosvjedovalo oko 200 osoba, osuđujući "loš odnos" Švicarske prema sinu libijskoga čelnika.

Švicarsko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je zabrinutost zbog "alarmantnih mjera što ih je poduzeo libijski lider nakon uhićenja njegova sina Hanibala prije tjedan dana u Ženevi.

Od prošlog četvrtka Gadafijeva vlada zadržava i smješta u zatvor švicarske državljane u Libiji, zahtijeva zatvaranje švicarskih tvrtki koje djeluju u zemlji, a i svoje je diplomatske predstavnike u Švicarskoj pozvala na konzultacije u Libiju, izvijestilo je ministarstvo, a prenosi France presse.

Libija je obustavila i razmatranje zahtjeva za izdavanjem viza, a u srijedu je zrakoplovnoj tvrtki Swiss naredila smanjenje broja letova prema Tripoliju s tri na jedan let tjedno.

Hannibal Gadafi i njegova supruga Aline, uhićeni su 15. srpnja, nakon što su osumnjičeni za fizički napad na dvije služavke. Gadafi mlađi u zatvorskoj je ćeliji proveo dvije noći, njegova supruga zadržana je u bolnici, s ozbirom da je trudna, nakon čega je puštena uz jamčevinu u iznosu od 500.000 švicarskih franaka. Par, koji je napustio zemlju nakon puštanja iz zatvora, odnosno bolnice, opovrgava navode o fizičkom napadu na služavke od kojih je jedan podrijetlom iz Tunisa, a druga iz Maroka.

U Tripoliju su prosvjednici, članovi, revolucionarnih komiteta, koji čine okosnicu režima pukovnika Gadafija, isticali portrete vođe libijske revolucije, skandirajući slogane u kojima veličaju njega i njegova djela, a vlasti su okupljanje popratili slanjem snažnih policijskih snaga na ulice, izvješćuje DPA.

Švicarskom veleposlaniku uputili su priopćenje u kojemu prijete konfederaciji represalijama ako se osobno ne ispriča libijskom narodu i pukovniku Gadafiju.  (HINA)

23.07.2008. 22:05:58
http://metro-portal.hr/svicarsko-libijske-diplomatske-razmirice-zbog-uhicenja-gadafijeva-sina/10148/