Metro-portal.hr

objavljeno 16.09.2011. 20:23:18
UBS BANKA

Švicarski bankar oštetio banku za dvije milijarde dolara

Iako je UBS dovoljno financijski jak da apsorbira gubitak, u agenciji za kreditne rejtinge Moody's izražavaju zabrinutost u vezi s kontrolom rizika u banci

Fotografija vijesti

Trgovac švicarske banke UBS Kweku Adoboli optužen je za prijevaru, budući da je neovlaštenim trgovanjima banku oštetio za dvije milijarde dolara, piše Hina.

Adoboli je u petak izveden pred sud u Londonu koji je odredio da ostane u pritvoru do novog saslušanja idućeg tjedna. Adoboli je formalno optužen po dvije točke za lažno računovodstvo i po jednoj točci za zloporabu položaja.

Adoboli je, izvijestila je agencija Reuters, izlazeći pred sud obrisao suze i samo je potvrdio svoje ime i adresu. Sud je 31-godišnjeg trgovca vratio u pritvor do 22. rujna kada će ponovno izaći pred sud.

Adobolija, koji je bio jedan od direktora u londonskoj podružnici UBS-a a porijeklom je iz Gane, policija je u Londonu uhitila u četvrtak.

Iako je UBS dovoljno financijski jak da apsorbira gubitak, u agenciji za kreditne rejtinge Moody's izražavaju zabrinutost u vezi s kontrolom rizika u banci. "Opetovano smo izražavali zabrinutost u vezi sa sposobnošću uprave da razvije snažan okvir za učinkovitu kontrolu i kulturu rizika", istaknula je agencija.

Banku UBS spasila je država 2008. nakon što je zabilježila ogromne gubitke na problematičnoj imovini u odjelu za investicijsko bankarstvo.

16.09.2011. 20:23:18
http://metro-portal.hr/svicarski-bankar-ostetio-banku-za-dvije-milijarde-dolara/63328/